Liv Strömquist en av de nominerade till regeringens exportpris

Serieskaparen Liv Strömquist kan få regeringens exportpris för de kreativa näringarna. Foto: Maja Flink.

Serieskaparen Liv Strömquist är en av de nominerade till exportpriset för de kulturella och kreativa branscherna 2023. Hennes serier är översatta till närmare 20 språk.

De kulturella och kreativa branscherna bidrar inte bara till stora exportvärden, utan fungerar även som viktiga bärare och förmedlare av svenska idéer, kunskap och kultur. Detta bidrar till att sprida faktabaserad och positiv information om Sverige och om svenska lösningar, vilket stärker genomslaget för Sverige i världen. Exportpriset för de kulturella och kreativa branscherna har delats ut sedan 2017.

Nominerade till exportpriset för de kulturella och kreativa branscherna 2023 är följande:

  • Design: Svenskt Tenn
  • Litteratur: Liv Strömquist
  • Media- och kommunikation: Prime Weber Shandwick
  • Mode: Toteme
  • Scenkonst: Virpi Pahkinen

Priset delas ut av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell den 3 juni. Johan Forssell kommer även att utse Årets uppstickare.

I litteraturklassen är alltså Liv Strömquist nominerad med motiveringen:

Liv Strömquist slog igenom 2006 och har sedan dess etablerat sig som Sveriges mest framstående serieskapare, satiriker och folkbildare, alltid med en pedagogisk udd riktad mot patriarkatet och dess konsekvenser. Med hjälp av filosofiska, sociologiska och feministiska teorier och en osviklig känsla för komik har Strömquist bidragit till att synliggöra en genre som vinner allt fler läsare världen över. Hennes serier är flerfaldigt prisbelönade, översatta till närmare tjugo språk och har dramatiserats flitigt, bland annat i Frankrike. 2021 utnämndes hon till hedersdoktor vid det katolska universitetet i Leuven i Belgien. 2023 blev hennes Liv Strömquists astrologi den mest sålda serieboken i Tyskland. Liv Strömquist har visat att fakta och feminism i serieformat kan slå världen med häpnad.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.