regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar till Lars Wingefors
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg delar ut regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar till Lars Wingefors. Till höger Kicki Wallje-Lund styrelseordförande i Wingefors företag Embracer. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Regeringens exportpris till Lars Wingefors – Storytel blir utan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En dataspelsentreprenör som i tre decennier ”utmanat branschens etablerade ordningar” prisas nu av regeringen. Embracer-grundaren Lars Wingefors får exportpriset för kulturella och kreativa gärningar. Storytel blir därmed utan.

I motiveringen lyfts hans kreativitet och förmåga att hitta nya möjligheter ”där andra inte tittat” fram. ”Med en stor kärlek till spel och alla sorters nördkultur har Lars Wingefors byggt ett globalt affärsimperium som i år tagit platsen som dataspelsföretaget med högst börsvärde i Europa.”

Hans företag Embracer Group är moderbolag till företag som utvecklar och ger ut spel till datorer, konsoler och mobiler. Bland de spel som ryms i portföljen märks ”Valheim”, ”Biomutant”, ”Darksiders”, ”Saints row” och ”Metro”. Tillsammans har alla bolagen över 8 500 medarbetare i fler än 40 länder.

Wingefors tävlade om priset med bland andra White arkitekter, konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg samt ljudboksföretaget Storytel. Det delades ut av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) under torsdagen.

I en intervju med TT 2020 konstaterade Lars Wingefors att rollen som stor aktör krockar lite med hans självbild.

– Jag gillar att vara underdog och vill inte nödvändigtvis vara en stor spelare. Tittar man på Embracer så investerar jag i människor, vi ger dem förtroende och kapital, sade han.

Regeringens pris till årets uppstickare går till designentreprenören Stefan Ytterborns företag Cake som bland annat lanserat den första eldrivna motorcykeln.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL