Storytel nominerade till Regeringens exportpris 2021

Ska Storytel få Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar? Foto: Pressbild/Storytel.

För fjärde året i rad uppmärksammar regeringen svenska exportframgångar inom de kulturella och kreativa näringarna med ett pris. En av de nominerade i år är Storytel.

Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar delas ut för att uppmärksamma deras bidrag till svensk export samt främjandet av Sverige som ett innovativt och kreativt land. Priset tilldelas ”en aktör som utgjort synnerligen goda exempel inom sin delsektor och därmed bidragit till svensk export och som i sin verksamhet bidragit till att göra Sverige synligt utomlands”.

Ett pris delas även ut i kategorin Årets uppstickare som instiftades 2020, till en verksamhet inom de kulturella och kreativa näringarna som genomsyras av kvalitet, kreativ höjd och innovationsförmåga samt har fått internationell uppmärksamhet.

Vinnarna tillkännages av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg vid en prisutdelning torsdag den 14 oktober.

De nominerade är:

  • White arkitekter
  • Lars Wingefors
  • Above
  • Nathalie Djurberg och Hans Berg
  • Storytel

Motiveringen till att Storytel nomineras:

Intresset för ljudböcker har ökat explosionsartat de senaste åren. Utvecklingen fick en skjuts under pandemiåret 2020 då intäkterna för digitala abonnemangstjänster ökade med över en tredjedel. Svenska Storytel är en av världens största prenumerationstjänster för streaming av ljud- och e-böcker. Fler än 700 anställda servar över 1,6 miljoner abonnenter med över 700 000 titlar globalt. Företaget, som grundades 2005, finns i dag på 25 marknader runt om i världen. Under 2020 förvärvade man bland annat den israeliska ljudbokstjänsten iCast och även konkurrenten Kitab Sawti i Mellanöstern, vilket gör att man nu även kan erbjuda världens största utbud av ljudböcker på arabiska.

Storytel har legat steget före och drivit utvecklingen i bokbranschen både i Sverige och internationellt. Utrustad med en bra affärsidé och uthållighet har Jonas Tellander visat att ljudbokslyssning numera är ett självklart sätt att ta del av litteratur.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL