Ska Storytel få Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar? Foto: Pressbild/Storytel.

Storytel nominerade till Regeringens exportpris 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

För fjärde året i rad uppmärksammar regeringen svenska exportframgångar inom de kulturella och kreativa näringarna med ett pris. En av de nominerade i år är Storytel.

Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar delas ut för att uppmärksamma deras bidrag till svensk export samt främjandet av Sverige som ett innovativt och kreativt land. Priset tilldelas ”en aktör som utgjort synnerligen goda exempel inom sin delsektor och därmed bidragit till svensk export och som i sin verksamhet bidragit till att göra Sverige synligt utomlands”.

Ett pris delas även ut i kategorin Årets uppstickare som instiftades 2020, till en verksamhet inom de kulturella och kreativa näringarna som genomsyras av kvalitet, kreativ höjd och innovationsförmåga samt har fått internationell uppmärksamhet.

Vinnarna tillkännages av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg vid en prisutdelning torsdag den 14 oktober.

De nominerade är:

  • White arkitekter
  • Lars Wingefors
  • Above
  • Nathalie Djurberg och Hans Berg
  • Storytel

Motiveringen till att Storytel nomineras:

Intresset för ljudböcker har ökat explosionsartat de senaste åren. Utvecklingen fick en skjuts under pandemiåret 2020 då intäkterna för digitala abonnemangstjänster ökade med över en tredjedel. Svenska Storytel är en av världens största prenumerationstjänster för streaming av ljud- och e-böcker. Fler än 700 anställda servar över 1,6 miljoner abonnenter med över 700 000 titlar globalt. Företaget, som grundades 2005, finns i dag på 25 marknader runt om i världen. Under 2020 förvärvade man bland annat den israeliska ljudbokstjänsten iCast och även konkurrenten Kitab Sawti i Mellanöstern, vilket gör att man nu även kan erbjuda världens största utbud av ljudböcker på arabiska.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Storytel har legat steget före och drivit utvecklingen i bokbranschen både i Sverige och internationellt. Utrustad med en bra affärsidé och uthållighet har Jonas Tellander visat att ljudbokslyssning numera är ett självklart sätt att ta del av litteratur.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL