Sponsor lämnar Dalslands poesipris i protest mot pristagare

Poesipriset till Athena Farrokhzad fick sponsorn Dag Magnusson att dra sig ur samarbetet med Dalslands Litteraturförening. Arkivbild: MAGNUS ANDERSSON/TT.

En av sponsorerna bakom Dalslands poesipris drar sig ur samarbetet med Dalslands Litteraturförening. Detta eftersom han tycker att valet av årets pristagare, poeten Athena Farrokhzad, är ”fullständigt skandalöst”.

– De har valt en aktivist i Palestinafrågan och jag tycker inte att man ska politisera poesipriset. Alla förknippar henne med extrema åsikter, säger Dag Magnusson som var med och instiftade poesipriset 2020 till Dalslänningen.

Dalslands Litteraturförenings styrelse ser dock inget problem med valet av årets pristagare.

– Det handlar om litteratur och inget annat. Priset kommer att delas ut och vi kommer hitta andra finansiärer, säger Jürgen Picha, ordförande i Dalslands Litteraturförening till tidningen.

Athena Farrokhzad skriver i ett meddelande till TT att hon är glad över priset och ”den fina motiveringen”.

”Men ännu gladare blev jag över juryns integritet. Det är verkligen glädjande att de inte viker sig för påtryckningar i en tid där det kommer med ett pris (avsiktlig ordvits) att stå upp mot folkmord och kämpa för mänskliga rättigheter. Hoppas de också får ett pris!”, skriver hon.

Poesipriset delas ut i samband med årets Bokdagar i Dalsland 24–27 juli.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.