Barnradions Bokpris 2024: Dags att nominera böcker

Författaren Nils Lundkvist vinner Barnradions bokpris 2023. Juryn från årskurs sex i Eklandaskolan i Mölndal bestod av Alina, Elias, Tove, Lovisa och Ville. Fotograf: Sofia Sabel

Alla förlag: Nu är det dags att nominera titlar till Barnradions Bokpris 2024. Förutom prissumman på 30 000 kr ger det uppmärksamhet.

Barnradions Bokpris, som nu närmar sig sitt nionde år, är ett initiativ från Sveriges Radio och Utbildningsradion som lyfter fram svensk barnlitteratur. Under ledning av Manuel Cubas, som återvänder som programledare, har priset blivit en viktig del av Sveriges litterära landskap, speciellt inriktat mot barn mellan 9 och 12 år.

För 2024 års upplaga välkomnas förlag att nominera böcker som riktar sig till denna åldersgrupp, med ett publiceringsdatum mellan juni 2023 och juni 2024. Detta inkluderar möjligheten att nominera ännu ej publicerade verk som ska vara tillgängliga för läsning före sommarlovet 2024. Arrangörerna understryker sin flexibilitet genom att acceptera inlämningar i PDF-format för manus som ännu inte tryckts.

Urval och bedömning av de nominerade verken sker genom en process där en grupp av barnbokskritiker och en urvalsgrupp deltar, vilket leder till att fem böcker nomineras. Dessa böcker bedöms sedan av en barnjury, som diskuterar böckerna i en serie radioprogram.

Urvalsgruppen för årets pris består av personer med en bred erfarenhet inom litteratur och pedagogik, inklusive Anne-Marie Körling, tidigare läsambassadör, och Elisabet Niskikari, bibliotekarie, bland andra.

Barnradions Bokpris syftar till att uppmärksamma barnböcker som engagerar och inspirerar den unga målgruppen, med en prissumma på 30 000 kronor för det vinnande bidraget. Priset betonar vikten av originalverk på svenska, och noterar att översatta verk, faktaböcker, eller böcker som är del av en serie vanligtvis inte inkluderas, med undantag för seriens första bok.

Förlag uppmanas att skicka in sina nomineringar före den 1 mars 2024, och arrangörerna betonar vikten av att inkludera en kort presentation av varje nominerad bok för att underlätta urvalsprocessen. Kontakta manuel@cubas.se för mer infomation.

Läs mer om tidigare års böcker.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL