Barnradions bokpris 2024 – barnen har nominerat fem böcker

Författaren Nils Lundkvist vinner Barnradions bokpris 2023. Juryn från årskurs sex i Eklandaskolan i Mölndal bestod av Alina, Elias, Tove, Lovisa och Ville. Fotograf: Sofia Sabel

Nu är det klart vilka fem böcker som kan vinna Barnradions bokpris 2024 sedan barnlektörerna sagt sitt. I höst ska en jury med tolvåringar utse vinnaren.

Sedan början av året har ett fyrtiotal barn läst och valt ut sina fem favoritböcker. Senare i höst ska en jury med tolvåringar välja ut en av böckerna där författaren vinner Barnradions bokpris 2024. Vinnaren kommer att presenteras i P4 under läslovet vecka 44.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

5 nominerade böckerna till Barnradions bokpris 2024

Brinn alla hästar – Helena Hedlund

Doras bästa kompis har plötsligt sluta rida. Har kanske Dora också tröttnat på att vara hästtjej? Ja så är det. Men det verkar alla runt omkring henne ha svårt att förstå. Pappa köper till och med en häst till henne, har han inte fattat någonting? En bok om hur svårt det kan vara med förändringar.

Trådar – Emma Andersson

Kungen håller den bästa trådhäxan i fångenskap. Hon tvingas förlänga hans livstråd genom att kapa offervilliga invånares sista trådstumpar. I ett rike där kungen struntar i miljön tvingas träden att fly sin väg. Tur då att pojken Erik kan kommunicera med träd, synd bara att han knappt har någon livstråd kvar. Följ med på en lång och svår vandring i ett skövlat landskap mot det stora världsträdets rötter.

Drakar och Demoner: Uppvaknandet – E.P. Uggla
För att slippa bli bortgift måste Tamea ut på ett farligt äventyr för att finna sin bror. Hon är övertygad om att han kan lösa alla hennes problem. Tidigt på resan får hon motvilligt sällskap av en tjuvaktig och efterhängsen alv. Sakta växer en vänskap fram mellan dem.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Världens sämsta syster – Elin Lindell
Dani längtar efter ett syskon och använder alla tricks hon kan för att få mamma att ändra sig. När hon väl lyckas blir det verkligen inte som hon har tänkt sig, barnet är en storebror! Eftersom Dani är donatorsbarn kanske det kan finnas fler – och roligare – syskon i staden?

Fake – Astrid Mohlin
När vänskapen är i obalans är det lätt att bli ersatt. Det får Ziggy uppleva när hon kommer tillbaka till skolan. För att återta sin kompisplats gör hon ett prank som går alldeles för långt. Hon startar ett fakekonto. En bok om hur fruktansvärt svårt det kan vara att stå upp för sig själv och vara ärlig – både mot sig själv och andra.

Barnradions bokpris är Sveriges Radio och UR:s pris för årets bästa svenska barnbok för 9–12-åringar.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.