Bokförläggaren och finansmannen Tomas Fischer död i drunkningsolycka

Finansmannen Tomas Fischer har avlidit. Bild från 1990. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Finansmannen och bokförläggaren Tomas Fischer har avlidit i en drunkningsolycka, 81 år gammal, uppger anhöriga för TT.

Tomas Fischer blev känd för sitt arbete på aktiemarknaden, som inleddes på Carnegie Fondkommission, där han arbetade som mäklare tillsammans med med finansmannen Erik Penser. Senare grundade han den egna firman Fischer & Partners.

I mitten av 1980-talet gav sig Fischer in i förläggarbranschen och köpte dåvarande Författarförlaget som döptes om till Bokförlaget Fischer & Co, numera uppköpt av Lind & Co.

Han var också konst- och musikintresserad och har donerat stora mängder konst.

Under 1980-talet hamnade Fischer i medierna i samband med utredningen om mordet på Olof Palme, när det framkom att han finansierat privatspanaren Ebbe Carlssons egna utredningar.

Drunkningsolyckan ägde enligt familjen rum nära Tomas Fischers hem i Sankt Barthélemy i Västindien.

Boktuggs fotnot: Förlaget Lind & Co skriver på sin Facebooksida om Tomas Fischer:

I förlagsbranschen gjorde han sig ett namn genom att 1986 köpa det konkursmässiga Författarförlaget som döptes om till Fischer & Co och som senare uppgick i Lind & Co. Han var genuint litteraturintresserad och mycket språkbegåvad och hade ett särskilt intresse för fransk litteratur och gav ut författare som Jean Echenoz och Michel Houlbecq.

Han var också orädd och intresserad av politik och samhällsfrågor. Utan att tveka och tvärsemot rådande opinion gav han ut Döden är en man av Per Lindberg. Han var rastlös och tog stora risker.


Han dog i en drunkningsolycka. Kanske simmade han för långt ut, för nära solen, i för strömt vatten?


Vi minns en rik onkel som ibland ringde från Västindien. Hans idéer var visionära men inte alltid genomförbara. Äkta var hans engagemang och stora kulturintresse.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.