15 juli 2022

Utgivningar idag: Totalt ett 40-tal titlar släpps idag, exempelvis En dag i öknen (Ellerströms) av Anna Axfors, Fruktar inget, ångrar inget (Bokförlaget Korpen) av Kenneth Hermele och Siffror och former (Opal) av Anja Eriksson och Sven Nordqvist är tre av dem.

🎂 Födelsedagar: Gunilla Wolde (1939-2015) var född den 15 juli. Barnboksförfattare, tecknare och illustratör. Hon är mest känd för sina böcker om Totte och Emma. I oktober kommer samlingsvolymen Stora boken om Totte och Emma, en jubileumsbok i samband med att Natur & Kultur fyller 100 år. Du har väl läst Totte och Emma leker inne och Totte och Emma leker ute?

🥐 Tornedalsflaggans dag infaller idag. Flaggan hissades officiellt för första gången 15 juli 2007 på flaggstänger vid de före detta tullstationerna i svenska respektive finländska Övertorneå kommuner. Tornedalingarna blev en av Sveriges officiellt erkända nationella minoriteter 1999. Boktips dagen till ära? Nyligen utkomna När tåget kom till Tornedalen av Jan Bergsten, Får jag lov att berätta – noveller och berättelser från Tornedalen av Bengt Pohjanen och Trasiga toner : från Tornedalen till Franska trion av Matti Ollikainen är tre titlar som dyker upp vid en sökning på böcker om Tornedalen.📈 Kvartalsrapport. Försäljningen i Akademibokhandelns butiker närmar sig 2019 års nivåer trots färre butiker. Bokusgruppen gjorde en vinst – tack vare pensionsåterbetalningar på 26 Mkr. Det framgår av bolagets kvartalsrapport för Q2-2022 liksom att Bokus Play fortfarande växer för långsamt.

Frederik Zäll släpper fyra kokböcker under året. Bild: Pressbild

🍳 Många järn i elden. Frederik Zäll är aktuell med fyra nya kokböcker, dessutom har hans tre barnböcker nyss släppts som ljudböcker, med ljudeffekter och specialskriven musik. Om namnet låter bekant även utanför bokhyllan är det korrekt. Frederik är gitarrist i och en av grundarna till bandet Eskobar, som för övrigt släppte en ny singel i våras. Läs lång intervju med Fredrik Zäll.

💻 Manustjuven. Filippo Bernardini greps av FBI och anklagades för att under flera år ha lurat till sig outgivna manus från förlag, agenter och författare med hjälp av falska identiteter. Nu rapporterar Publishers Lunch att Bernardini kan slippa rättegång då man överväger en Deferred Prosecution Agreement (DPA) som är en form av informell villkorlig dom. Den kan innebära böter eller straff samt övervakning men utan straffregister. (The Bookseller)

Colleen Hoover
Författaren Colleen Hoover. Foto: Chad Griffith.

📊 USA-topplista. Colleeen Hoover är den hetaste författaren i USA just nu. 5 av de 10 mest sålda vuxenböckerna i USA första halvåret 2022 är skrivna av Colleen Hoover. Totalt har hon sålt 2,96 miljoner exemplar av dessa fem titlar, allra mest It Ends with Us med 925 000 sålda böcker. Hon är en av flera författare vars backlists lyfts av TikTok-effekten.

📵 Eboksstrid. Amerikanska bibliotek upplever att kostnaden för eböcker skjutit i höjden, skriver protocol. Overdrive hade 200 miljoner utlån 2016, fyra år senare (2020) mer än dubbelt så många (430 miljoner). Appen Libby är en succé. Men precis som i Sverige är budgeten ansträngd. Förlagen menar att eboksutlåningen har blivit för bra och smidig, för låg friktion, och påverkar försäljningen. Därför måste det bli dyrare att låna. Känner ni igen det svenska läget? Problemet som branschen gärna pratar runt men tvekar att hitta en lösning på.

💝 Läsning & empati. Skönlitteratur ger dig ökad empati, visar forskning. Tydligen är svaret: inte alltid. Det finns flera studier som visar att läsning av skönlitteratur ökar empatin och den emotionella intelligensen. Men det finns även de som tycker att datan inte rikigt stödjer slutsatserna. Bookriot gräver djupare i ämnet och finner tecken på att genrefiction (typ romance, spänning, fantasy) bygger empatin mindre än litterär fiction.

📣 BookerBuzzBoost. Booker Prize Foundation har utlyst ett nytt pris, men inte till förlag eller författare. Booker Prize Book Club Challenge låter brittiska bokklubbar ansöka om att delta i tävlingen där sex utvalda klubbar (bokcirklar) får tävla om vem som lyckas skapa mest buzz i sociala medier kring Bookerprisets short list. (Publishing Perspectives)

Americas Next Great Author är en ny reality show i USA. I pilotavsnittet ska författare pitcha sin bokidé till en panel med bland andra författaren Jason Reynolds. Den mest lovande pitchen belönas med 2500 dollar, därefter får sex finalister tävla om att slutföra sina böcker på en månad – samtidigt som de får olika utmaningar. Programledare blir en annan författare, Kwame Alexander (vars böcker Crossover och Surfdags! finns poå svenska). Vad den slutliga vinnaren får? Ett bokkontrakt är ingen vild gissning. (Bookriot)

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL