Kocken och musikern Frederik Zäll: ”Japansk struktur byggde denna galenskap”

Frederik Zäll släpper fyra kokböcker under året. Bild: Frederik Zäll

Frederik Zäll är aktuell med fyra nya kokböcker, dessutom har hans tre barnböcker nyss släppts som ljudböcker, med ljudeffekter och specialskriven musik. Om namnet låter bekant även utanför bokhyllan är det korrekt. Frederik är gitarrist i och en av grundarna till bandet Eskobar, som för övrigt släppte en ny singel i våras.

Utöver kokböcker, ljudböcker och musik driver han restaurangen Zäll’s Smokehouse i Åkersberga och arbetar på heltid som creative director för knivmärket Satake. Hur den tidsekvationen går ihop kommer vi till senare.

Det började med musiken, Frederik Zäll har varit musiker ”sen jämt”. Sedan kom maten. Och med maten följde böckerna: kokböcker, barnböcker och nu även inläsning av ljudböcker.

– Jag har alltid gillat mat, särskilt att laga den, inte just att äta. När jag kom hem från långa turnéer lagade jag mycket mat. Krångligt skulle det vara och ta lång tid. Helst flera dagar. Min dåvarande flickvän, numera fru, tyckte att jag skulle skriva ner recepten, så det gjorde jag.

Från världsturné till bokkontrakt

Det här var 2005. Frederik Zäll hade varit ute på en världsturné i femton år, sedan Eskobar slog igenom 1999, och var mätt på turnerande. I stället fick maten en större plats. Via matlagning i Nyhetsmorgon på TV4 och bloggen Lyxlagat fick Frederik Zäll förlagskontrakt på en kokbok.

– Eller fick och fick, egentligen tjatade jag till mig ett bokkontrakt.

Det blev bra, sedan 2008 har det blivit 25 kokböcker av olika slag.

– Musiken och maten går hand i hand. Jag skriver musik och skriver recept. Ett recept i taget, jag skriver för stunden.

I kokböckerna vill han ge rätt stämning till rätterna, förklara varför receptet är som det är, vilken öl som passar till, var inspirationen kommer ifrån. Med den metoden blir recepten långa och för några år sedan kommenterade Frederik Zälls förläggare det hela.

– Han sa ”Du skriver så långa recept, du behöver skriva av dig”. Det lät intressant, tyckte jag, att skriva något annat än recept. Jag anmälde mig till en amerikansk online-utbildning i att skriva roman och examensarbetet var det som blev del ett i serien Drakarnas land.

Läser in egna – och andras – ljudböcker

Två delar till har det blivit av de historier om sina tatueringar som Frederik ljugit ihop för sina barn. Om barnen får som de vill blir det fler böcker. Nu går det också att lyssna till böckerna om Drakarnas land, inlästa av Frederik Zäll i studion han har hemma.

– Jag har sådan frihet i och med att jag själv skrivit dem. Jag skrev musik till och lade på ljudeffekter, jag tror att barn och ungdomar vill ha det.

Det är inte bara de egna böckerna han läst in. För ett år sedan fick han frågan av en musikerkompis, kunde han producera ljudböcker? Visst kunde han det. Och utan att ha planerat det föll det sig så att Frederik även läste in dem. Sju, åtta böcker har det blivit.

– Det är kul att utmana sig själv och det känns bättre och bättre för varje bok. Det är klart att jag har nytta av musiken, jag har otroligt mycket studiovana och kan röstteknik. Jag lyssnar mycket på ljudböcker själv, det tror jag är viktigt.

Kokböcker som ljudböcker?

Däremot är finns inte de egna kokböckerna som ljudböcker än.

– Det finns några tankar på en interaktiv kokbok, men det är bara lösa tankar.

Under 2022 släpper Frederik Zäll fyra kokböcker. Sommarmat: Sill, fisk och skaldjur, Grilla och rök: Barbeque – grönsaker, kött, fisk och fågel, Asiatisk mat: Sushi, Szechuan, Korean bbq och Lergrytor och långkok. Grilla och rök är en ny version av en tidigare utgåva, med ett långt kapitel i mitten som en resedagbok för att fånga den där stämningen som tidigare gav de långa recepten.

Om barnen får bestämma blir det fler barnböcker. Även förlaget funderar på nya manus utanför kokbokshyllan.

– Jag har fått frågan om att skriva en form av biografi om bandet, men inte riktigt tänt på den idéen. Jag har ett skräckmanus som jag har skrivit med en kompis. Det ligger och vilar nu.

Japansk struktur bakom produktiviteten

Så, hur ryms detta inom dygnets timmar? Det tar ändå tid att skriva böcker, driva restaurang, läsa in böcker, ge ut musik och ha ett heltidsarbete. Lösningen är ett slags parallellt symbiosarbete och att göra allt själv. Frederik Zäll tar alla bilder till böckerna själv och behöver inte boka in och vänta på fotograf. Kanske syns en kniv på bilden, som då också kan användas i marknadsföring för knivar. Flera bokprojekt kan pågå samtidigt. I sommar har familjen semester i skärgården.

– Men jag ska ju laga mat här också.

Det finns även en annan förklaring till den oerhörda effektiviteten som härrör från Eskobars turnéer i Japan.

– Vi fick ett schema, typ 13.02 kissa. 13.04 gör det här. 13:07 gör detta. Det var fantastiskt, jag började göra så i min kalender. Vet jag att något tar 18 minuter att göra skriver jag in det. Japansk struktur byggde denna galenskap.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL