JK vill konfiskera Cissi Wallins bok – Virtanen: ”Ström av hat och hot”

Cissi Wallin är åtalad för grovt förtal, nu för sin bok "Allt som är mitt". Både hon och Fredrik Virtanen hördes i Stockholms tingsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Först blev hon dömd för grovt förtal på sociala medier. Nu står Cissi Wallin åtalad för samma brott för sin bok ”Allt som var mitt”. Justitiekanslern yrkar också på att hennes bok ska konfiskeras.

Utanför Stockholms tingsrätt fanns inget av den trängsel som uppstod vid den första rättegången 2019 då debattören och medieprofilen Cissi Wallin hade uppmanat människor att komma till förhandlingarna.


ANNONS


Dagens rättegång gäller hennes självbiografiska bok ”Allt som var mitt – Historien som inte får berättas” som kom i augusti 2020 och som Cissi Wallin gav ut på eget förlag. Redan då hade hon blivit dömd för grovt förtal i tingsrätten efter att på sociala medier ha anklagat journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt.

Överklagade

Den händelse som hon refererade till ska ha inträffat 2006. Fem år senare gjorde Cissi Wallin en polisanmälan, Virtanen nekade till anklagelserna och förundersökningen lades ned i oktober 2012.

Anklagelserna på Instagram och Facebook publicerade Cissi Wallin under metoo-hösten 2017. Domen två år senare för grovt förtal på sociala medier är överklagad till hovrätten men förhandlingarna där blev framflyttade på grund av sjukdom.

Nekar på nytt

Den rättegång som nu pågår i Stockholms tingsrätt gäller i stället boken. Wallin står åtalad av JK för tryck- och yttrandefrihetsbrottet grovt förtal. Åtalet gäller både det som hon har skrivit och hennes roll som ansvarig för den databas som publicerat boken som ljud- och e-bok.

Ytterst handlar det om var gränsen för yttrandefriheten går, om vad som får skrivas i en bok och inte. Själva ”grundmaterian” som vice överåklagaren Bengt Åsbäck uttrycker det, är dock densamma som i det förra målet.

– Justitiekanslern har väckt åtal eftersom hon menar att Cissi Wallin passerat gränsen för vad yttrandefriheten tillåter, säger Bengt Åsbäck.


ANNONS


I sin bevisning citerar JK sju olika stycken från Cissi Wallins bok som anses vara brottsliga. Att anklagelserna görs utan att något namn anges spelar ingen roll enligt JK.

– För den som till äventyrs inte känner till vem boken handlar om är han väldigt lätt identifierbar.

Cissi Wallin förnekar även inför denna rättegång att hon har gjort sig skyldig till brott. Fredrik Virtanen i sin tur uppger att ”strömmen av hat och hot” hade lugnat ner sig men tilltog igen efter att boken kom ut.

– De här hatgrupperna är där ute. Så fort jag sticker upp mitt huvud vill de slå ner det som en padda på Gröna Lund, säger han under rättegången.

Första på 57 år

Han uppger att han inte längre får några jobb och upplever att han inte kan röra sig fritt ute på stan.

– Jag kan inte gå med mina barn på gatan utan att riskera att någon skriker eller spottar efter mig.

Cissi Wallins bok riskerar nu att bli den första på 57 år som fälls för tryckfrihetsbrottet grovt förtal, enligt Svensk Bokhandel. Själv konstaterar hon att en fällande dom även efter denna rättegång vore ”jobbig”.

– Men jag vet ju att jag har rätt, oavsett utgång står jag till 100 procent för min berättelse och mina val. Det kanske låter befängt men det spelar inte så stor roll för mig, säger hon till TT.

Cissi Wallin hävdar att endast 800 av den tryckta upplagan på 12 500 böcker finns kvar, och att mer än hälften av pocketupplagans 5 000 böcker har sålts. Boken finns också utgiven på norska.

Huvudförhandlingarna fortsätter på onsdag och torsdag.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Första domen mot Cissi Wallin

Cissi Wallin dömdes 2019 till villkorlig dom och dagsböter för grovt förtal. Hon blev också ålagd att betala skadestånd till Fredrik Virtanen på 90 000 kronor för utpekandet. Båda parter har överklagat till hovrätten där förhandlingar skulle ha hållits tidigare i vinter. De blev dock framflyttade sedan en av parterna var sjuk. Cissi Wallin vill att hovrätten ogillar åtalet. Fredrik Virtanen vill ha mer i skadestånd.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.