Juryn väntas fria eller fälla Wallin i dag

cissi wallin förtal
Cissi Wallin i samband med huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Rättegången mot debattören Cissi Wallin i Stockholms tingsrätt avslutas i dag. Wallin står åtalad för tryck- och yttrandefrihetsbrottet grovt förtal och juryn väntas redan i dag besluta om hon ska frias eller fällas.

Cissi Wallin är åtalad för grovt förtal för sin självbiografiska bok ”Allt som var mitt – Historien som inte får berättas” som kom i augusti 2020 och som hon gav ut på eget förlag. Redan då hade hon blivit dömd för grovt förtal i tingsrätten efter att på sociala medier ha anklagat journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. Den domen är överklagad till hovrätten.

Den händelse som hon refererade till ska ha inträffat 2006. Fem år senare gjorde Cissi Wallin en polisanmälan, Virtanen nekade till anklagelserna och förundersökningen lades ned i oktober 2012.

Dagens rättegång gäller i stället boken och åtalet är väckt av Justitiekanslern. Typiskt för yttrandefrihetsbrott är att JK är ensam åklagare och att ansvar prövas i en så kallad juryrättegång. Juryn sammanträder efter slutpläderingarna och meddelar sedan om den åtalade ska frias eller fällas. Själva domen presenteras i så fall senare.

Ytterst handlar åtalet om var gränsen för yttrandefriheten går. I sin bevisning citerar JK sju olika stycken från Cissi Wallins bok som anses vara brottsliga. Cissi Wallin förnekar att hon gjort sig skyldig till något brottsligt.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.