Serietecknaren Fabian Göranson kommer med sin fjärde bok i "Hokus pokus"-serien. Arkivbild: Jessica Gow/TT.

Tecknade serier att se fram emot 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ett Lars Norén-drama, en orgie i sex, droger och rock ’n’ roll – och en dokumentär skildring av adoptionsskandalen i Chile. Det är några av berättelserna i serieböckerna som ges ut under 2022.

TT har gjort en genomgång av de tecknade serier som finns planerade i utgivningen under 2022.


ANNONS


Olycka – Lars Norén, Agnes Jakobsson

Serieboken ”Olycka” var ett av Lars Noréns sista projekt innan han avled. Texten skrevs ursprungligen 2002 och publicerades i samlingsverket ”Dramer”, men har aldrig spelats inför publik. 2020 inleddes arbetet med att göra en tecknad serie av pjäsen och uppdraget tilldelades Agnes Jakobsson. Hon debuterade med serieboken ”Psycho girl” 2018.

”Olycka” är en berättelse i tre delar om en man och en kvinna som gör sig redo för en utekväll. Deras samtal präglas av ett patriarkalt maktspel. Boken ges ut i april.

ANNONS

På glid – Moa Romanova

Moa och Åsa har varit vänner sedan barnsben – och nu har båda slagit igenom på var sitt håll. Moa som serietecknare och konstnär, Åsa som artist i duon Shitkid. För att hinna umgås följer Moa med på Åsas USA-turné, som snabbt omvandlas till en orgie av sprit, sex och droger. Det destruktiva levernet väcker gamla minnen till liv.

Moa Romanova debuterade med serieromanen ”Alltid fucka upp” 2018. ”På glid” ges ut i april.

Den uppgrävda jorden – Lisa Wool-Rim Sjöblom

När Chileadopterade Maria efter många års letande hittar sin biologiska mamma, får hon reda på att hon inte har lämnats bort frivilligt. Hennes fall är i själva verket med i en brottsutredning i Chile där 20 000 barn misstänks ha stulits från sina föräldrar.

Lisa Wool-Rim Sjöbloms nya seriebok är ett dokumentärt vittnesmål som bygger på mängder av intervjuer med adopterade och föräldrar. Författaren debuterade 2016 med ”Palimpsest”, om hennes egen korrupta adoptionsprocess. Boken ges ut i mars.

Himlastormande – Karolina Bång

Hedda och Fanny ska precis flytta ihop, när Hedda träffar en ny bekantskap i sin orkester. Kärlekspirret är där, och att inleda en ny relation är inga problem, eftersom Hedda och Fanny har en öppen relation. Allt är egentligen lugnt – tills det kommer fram att den nya förälskelsen har en pojkvän.

”Himlastormande” utspelas mellan hopp och förtvivlan, rätt och fel. Boken ges ut i april.

På äventyr i senkapitalismen – Tommy Sundvall

Tommy Sundvalls debutalbum följer tre vänner på äventyr genom gigekonomi, vidriga arbetsvillkor, vänskap och öl.


ANNONS


Morris, John och Hunter bor i Stockholm, men måste åka utanför tullarna och genom hela landet i jakten på snabba pengar. På sin resa hinner de bland annat starta en fackklubb, bli vettskrämda på ett hotell i Kramfors och droga en mellanchef med fentanyl. Boken ges ut i januari.

Hokus pokus – vargarnas fest – Fabian Göranson

Den fjärde delen av Fabian Göransons serie för barn bjuder på ett vinteräventyr. Ida med familj ska hälsa på hos gammelmoster Inga, men fastnar i en snöstorm.

De söker skydd från ovädret på Laban Bolls krog, men Ida och hennes lillebror inser snart att allt inte står rätt till. Boken ges ut i januari.

Slakthus 5 – eller barnkorståget – Kurt Vonnegut, Ryan North & Albert Monteys

Bokens huvudperson Billy Pilgrim tas till fånge av tyskarna, och liksom författaren Kurt Vonnegut, hamnar han i Dresden 1945 och överlever de allierades förgörande brandbombning av staden.

När Pilgrim återvänder till USA blir han lösgjord från tiden, och slungas tillbaka till andra världskriget, hamnar på en optikerkonferens på 60-talet och blir kidnappad av utomjordingar. Ryan North och Albert Monteys har omarbetat berättelsen till en seriebok. Den ges ut i januari.

Häxorna – Roald Dahl, Pénélope Bagieu

I den här berättelsen finns häxor på riktigt. Deras mål? Att förgöra alla barn i hela världen.

Pénélope Bagieu återberättar Roald Dahls klassiska barnbok, fast som tecknad serie. Boken följer en föräldralös, åttaårig pojke och dennes mormor, som försöker stoppa Storhäxans planer på att förvandla alla barn i England till möss. Ges ut i januari.

Millennium 1: Män som hatar kvinnor – Sylvain Runberg

Stieg Larssons succéberättelse om Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist omvandlas till serieform av den belgiske serieförfattaren Sylvain Runberg. Boken ges ut i mars.

Spirou: Hoppets tid – Émile Bravo

Kriget närmar sig slutet i den fjärde delen av Émile Bravos andra världskriget-skildring. Den tyska ockupationen av Belgien är över, men såren från kriget är inte läkta.

Nu vill bokens huvudperson Spirou få reda på vad som hänt med hans judiska vänner. Det här är den sista delen i bokserien, som Émile Bravo har arbetat med under tio års tid. Boken ges ut i april.

Text: Sofia Sundström/TT

Boktuggs fotnot: Några av de här böckerna var ursprungligen planerade för utgivning hösten 2021 och några av dem har senarelagts på grund av tryckerikaoset som drabbat bokbranschen med pappersbrist och förlängda leveranstider som följd.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »