Tintin och Lucky Luke i belgiska pass

Tintin ska gästspela i belgiska pass. Arkivbild: Herge/Egmont.

Tintin, Lucky Luke och Spirou – de seriefigurerna ska dyka upp i belgiska pass, skriver Le Soir. Belgiens utrikesminister Sophie Wilmès meddelade nyligen att tecknade serier är temat på landets nya resedokument, som ska finnas tillgängliga från 7 februari.

Sedan 2008 har passens grafiska profil visat officiella byggnader, men nu lyfter man i stället in den så kallade nionde konstformen – som åtnjuter hög status i Frankrike och Belgien. Belgiska upphovspersoner står bakom kända serier som Tintin, Spirou, Lucky Luke, Finn och Fiffi och Marsipulami, figurer som nu tar plats i passen.

– Spridningen av detta nya pass är också en möjlighet för oss att lyfta fram den nionde konstformen – tecknade serier – som är en central del av vår kultur och vårt inflytande utomlands, säger Sophie Wilmès.

Belgiska pass ger tillträde till ett stort urval av länder, vilket också gör att de är utsatta för många bedrägeriförsök, enligt den belgiska staten. Införandet av en ny grafisk profil är en del i ambitionen att öka passens säkerhet, bland annat med ännu ett foto i lasergravering.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.