Årets läsupplevelse 2021 – plats 8: ”Vänligheten” av John Ajvide Lindqvist

Årets läsupplevelse 2021 - plats 8: Vänligheten av John Ajvide Lindqvist. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Vänligheten av John Ajvide Lindqvist kom på plats 8 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Författaren berättar kort om boken här.

John Ajvide Lindqvists senaste skräckroman Vänligheten (Ordfront, 2021) utspelar sig i Norrtälje och kretsar kring en grupp personer i 30-årsåldern. Och en klargul, låst container. En höstmorgon 2018 står den bara där, i Norrtäljes hamn. Ingen vet hur den har kommit dit. När den så småningom öppnas kommer dess innehåll att förvandla Norrtälje. Den vardagliga vänligheten börjar att vittra bort.

Att boken är på drygt 700 sidor avskräckte inte recensenterna. ”Gillar du hans författarskap kommer du älska denna roman. Har du svårt för skräckromaner läs den ändå för den handlar nog trots allt mest om vår förmåga att visa lite hederlig vänlighet och det kan vi inte få för mycket av”, skrev Daniel Gunnarsson i LitteraturMagazinet.

Vänligheten

Vänligheten

  • Förlag: Ordfront Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-01-04
  • ISBN: 9789177751373

Vi fick tag på John Ajvide Lindqvist och bad honom svara på några frågor.

Vad betyder den här boken för dig?
Vänligheten var för mig det slutgiltiga beviset på att det som egentligen intresserar mig mest är mänskliga relationer. Jag har burit med mig dess huvudkaraktärer under många år och det var en lättnad att äntligen få göra dem levande. Den visade också för mig hur snabbt jag är kapabel att skriva när jag har koll på alla variabler. Vissa dagar kunde det bli fjorton sidor. Jag hade kul.

Varför tror du att så många har fastnat för den?
– Egentligen finns svaret redan i fråga 1. Jag skrev boken som om jag var dess läsare, i rasande tempo eftersom jag var så nyfiken på människorna. Vad de skulle säga och göra. Jag tror att det är den friskheten i personteckningen som har tilltalat många. Jag håller den själv för min bästa, tillsammans med Lilla stjärna.

Kan du tipsa om någon av dina egna stora läsupplevelser från i år?
Vår del av natten av Mariana Enríquez. Tyckte så mycket om den att jag skrev en sällsynt blurb om hur den är ett bevis på att genrelitteratur också kan vara stor litteratur. Sedan vill jag alltid tipsa om Drömmar om byn Ding av Yan Lianke som är en av mina största läsupplevelser någonsin. Inte från i år, men ändå …

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.


ANNONS


Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.