John Ajvide Lindqvist. Foto: Thron Ullberg

John Ajvide Lindqvist skriver deckarserie – kunde blivit nya Millennium

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I oktober släpps Skriften i vattnet, första delen i den nya deckarserien Blodstormen. Det är John Ajvide Lindqvists första renodlade deckare.

Skriften i vattnet är John Ajvide Lindqvists tionde roman och skrevs först för att bli sjunde boken i Millenniumserien.

– När den var färdig bollades den mellan svenska och utländska förlag i arton månader. Till slut blev det ändå nej. Personligen var jag mycket förtjust i historien, så jag hittade på två nya huvudkaraktärer och skrev om berättelsen från grunden, behöll bara den centrala intrigen. Så här är den nu, boken som inte blev Millennium, säger John Ajvide Lindqvist i ett pressmeddelande.

Boken ges ut på Ordfront den 19 oktober. 

– Det var med viss vånda jag mottog manuset, jag tänkte att John behöver inte nödvändigtvis vara bra på detta också: att skriva en actionspäckad internationell thriller med storpolitiska konsekvenser. Men snart visade det sig att Skriften i vattnet var – trots avsaknaden av zombies, mylingar, spöken och andra väsen – en typisk Ajvide-roman. För det John är en mästare på – att skapa karaktärer som man vill leva med – finns förstås här också. Dessutom är det, som brukligt med John, även en bok om vänskap, kärlek och vad barndomen gör med oss som vuxna. Jag är djupt imponerad, säger Pelle Andersson, förläggare.

Skriften i vattnet

Skriften i vattnet

  • Förlag: Ordfront Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-10-19
  • ISBN: 9789177752813
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …