bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 8 november 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🎪 Festivalflytt. Stockholms bokhelg väljer att flytta evenemanget från sensommaren till våren. Många förlag var rädda för att det skulle bli för mycket jobb med Bokhelg i augusti och Bokmässan i Göteborg månaden efter. Nya datum blir nu istället 19–21 maj 2022. (Förlagspodden)

🕰️ FörfattarKlocka. Author är namnet på klockan där den aktuella tiden visas som en fetmarkerad tidsangivelse i ett citat ur någon bok. Den kommer i bordsmodell (95×117 mm) eller som väggklocka (132×197 mm). Över 2000 citat finns redan inlagda men klockan kommer att uppdateras med fler efterhand. Tillverkarna har i dagsläget fått förbeställningar värda över 8,5 Mkr via en Kickstarter.


ANNONS


✈️ Mässflytt. Den internationella barnboksmässan i Shanghai som skulle ägt rum den 19-21 november 2021 flyttas till 20-22 mars 2022 med anledning av covid-läget i Kina just nu. Det innebär att den krockar med Barnboksmässan i Bologna som ska äga rum i Italien den 21-24 mars 2022. (The Bookseller)

📚 Hamstring. De amerikanska bokhandlarna laddar för leveransproblem i julhandeln. En indiebokhandlare berättar att de beställt hem 150 exemplar istället för 24 exemplar av en stor titel de tror kommer att sälja bra. Risken är förstås att de samlade returerna blir stora – men även att det kommer överraskande bästsäljare (”sleeper hits”) som tar slut i alla fall. (AV Club)

📦 Anti-Amazon. Frankrike inför en tvingande fraktavgift för böcker. Den är tänkt att slå mot Amazon och skydda 3 500 oberoende bokhandlare från konkurrensen. Amazon kallar det ”en bestraffning för spridning av böcker”. (Kulturnytt i P1)

🔞 TexasCensur. Den republikanske Texas-senatorn Matt Krause har skickat en lista på 850 titlar till Texas Education Agency för att få veta om några skolor köpt in dem. Dessutom uppmanar han dem att rapportera ifall det finns andra böcker som kan få studenter att ”känna sig obekväma”. På listan (vars syfte luktar censur och gamla unkna värderingar) finns en rad titlar om mänskliga rättigheter, sexualkunskap och HBTQ. (Book Riot)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.