Hoi Förlag tar första steget mot en börsnotering

Lars Rambe, vd Hoi Förlag. Foto: Conny Palmkvist.

Ett avtal med investeringsbolaget Dividend Sweden ger Hoi Förlag drygt 4 000 nya aktieägare. Det innebär ett första steg mot en börsnotering av bolaget under 2022.

På torsdagskvällen efter börsens stängning kom pressmeddelandet: Hoi Förlag har ingått avtal med Dividend Sweden om att genom utdelning ägarsprida aktier för ca 3 Mkr i Hoi.

Hoi Förlag har på senare år etablerat ett dotterbolag i Danmark och dessutom startat två imprints i Sverige: Kunskapshuset Förlag och Lilla Hoi. Men man sneglar redan österut mot Finland och på sikt söderut mot Tyskland. Med erfarenheten från Danmark vet man att det krävs både kapital och rätt människor för att lyckas i ett nytt land.

– Vi har länge tittat på en notering men tidsplanen har varit osäker. Nu kan man säga att den blivit lite säkrare och vi tar ett första konkret steg mot notering på en marknadsplats, säger Lars Rambe, grundare och VD för Hoi Förlag.

Närmast står nu att förvandla Hoi Förlag AB från ett privat till ett publikt aktiebolag och därefter genomföra utdelningen av aktier till Dividends aktieägare. Det ska ske till kursen 4 kr som också gällde vid Hoi Förlags senaste nyemission. På ett bräde får då Hoi drygt 4 000 nya aktieägare.

– Vi har sett att bolag som är noterade på någon av de mindre marknadsplatserna som bara har några hundra ägare lätt får en ojämn handel. Kursen kan gå upp och ner kraftigt eftersom det finns ett begränsat antal aktier till salu. Det är en klar fördel att få ett par tusen ägare direkt, säger Lars Rambe.

Dessutom hoppas han att affären ökar intresset för Hoi Förlag och lockar till sig nya investerare. Rent praktiskt sker utdelningen av aktier till Dividend Swedens aktieägare genom att Dividend fakturerar Hoi som kvittas mot 750 000 aktier till ett värde av 3 Mkr.

– Planen är att detta ska ske under första kvartalet 2022 och att vi genomför en pre-IPO i samband med utdelningen. Vi har inget omedelbart behov av kapital för att driva verksamheten idag, men för den framtida expansionen utomlands kommer det att krävas.

När väl detta är gjort påbörjas processen att göra Hoi Förlag klart för en börsnotering på någon av småbolagslistorna, vilket kan ske under 2022. Det finns en del krav att leva upp till, exempelvis att aktieboken måste flyttas till Euroclear.

Tittar man på Hoi Förlags senaste bokslut för 2020 så sjönk omsättningen till 8,5 (10,5) Mkr medan resultatet förbättrades även om det blev röda siffror med -168 (-644) tkr. 2018 omsatte Hoi hela 16,5 Mkr och gjorde ett litet minus (-42 tkr).

– Vi växte kraftigt fram till 2018 då vi dessutom hade stora försäljningsframgångar med Omgiven av idioter. Vi investerade intäkterna i verksamheten, både system och personal. När sedan royaltyflödet från Omgiven av idioter minskade så lyckades vi inte kompensera med andra titlar.

När blir det svarta siffror?
– Det ser bra ut under 2021 så här långt. Tredje kvartalet och julhandeln avgör för oss som för alla andra men jag räknar med att vi ska kunna öka omsättningen jämfört med förra året och även kunna leverera en vinst. Kunskapshuset har kommit igång mycket bra och för våra författare gör det stor skillnad att restriktionerna hävts och de kan börja göra aktiviteter, säger Lars Rambe.

Transparens: Boktuggs chefredaktör Sölve Dahlgren är medgrundare till Hoi Förlag. Han lämnade sin operativa roll 2016 men är fortfarande passiv minoritetsägare utan styrelseplats.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL