Lars Rambe, vd Hoi Förlag. Foto: Conny Palmkvist.

Hoi Förlag tar första steget mot en börsnotering

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ett avtal med investeringsbolaget Dividend Sweden ger Hoi Förlag drygt 4 000 nya aktieägare. Det innebär ett första steg mot en börsnotering av bolaget under 2022.

På torsdagskvällen efter börsens stängning kom pressmeddelandet: Hoi Förlag har ingått avtal med Dividend Sweden om att genom utdelning ägarsprida aktier för ca 3 Mkr i Hoi.


ANNONS


Hoi Förlag har på senare år etablerat ett dotterbolag i Danmark och dessutom startat två imprints i Sverige: Kunskapshuset Förlag och Lilla Hoi. Men man sneglar redan österut mot Finland och på sikt söderut mot Tyskland. Med erfarenheten från Danmark vet man att det krävs både kapital och rätt människor för att lyckas i ett nytt land.

– Vi har länge tittat på en notering men tidsplanen har varit osäker. Nu kan man säga att den blivit lite säkrare och vi tar ett första konkret steg mot notering på en marknadsplats, säger Lars Rambe, grundare och VD för Hoi Förlag.

Närmast står nu att förvandla Hoi Förlag AB från ett privat till ett publikt aktiebolag och därefter genomföra utdelningen av aktier till Dividends aktieägare. Det ska ske till kursen 4 kr som också gällde vid Hoi Förlags senaste nyemission. På ett bräde får då Hoi drygt 4 000 nya aktieägare.

– Vi har sett att bolag som är noterade på någon av de mindre marknadsplatserna som bara har några hundra ägare lätt får en ojämn handel. Kursen kan gå upp och ner kraftigt eftersom det finns ett begränsat antal aktier till salu. Det är en klar fördel att få ett par tusen ägare direkt, säger Lars Rambe.

ANNONS

Dessutom hoppas han att affären ökar intresset för Hoi Förlag och lockar till sig nya investerare. Rent praktiskt sker utdelningen av aktier till Dividend Swedens aktieägare genom att Dividend fakturerar Hoi som kvittas mot 750 000 aktier till ett värde av 3 Mkr.

– Planen är att detta ska ske under första kvartalet 2022 och att vi genomför en pre-IPO i samband med utdelningen. Vi har inget omedelbart behov av kapital för att driva verksamheten idag, men för den framtida expansionen utomlands kommer det att krävas.

När väl detta är gjort påbörjas processen att göra Hoi Förlag klart för en börsnotering på någon av småbolagslistorna, vilket kan ske under 2022. Det finns en del krav att leva upp till, exempelvis att aktieboken måste flyttas till Euroclear.

Tittar man på Hoi Förlags senaste bokslut för 2020 så sjönk omsättningen till 8,5 (10,5) Mkr medan resultatet förbättrades även om det blev röda siffror med -168 (-644) tkr. 2018 omsatte Hoi hela 16,5 Mkr och gjorde ett litet minus (-42 tkr).

– Vi växte kraftigt fram till 2018 då vi dessutom hade stora försäljningsframgångar med Omgiven av idioter. Vi investerade intäkterna i verksamheten, både system och personal. När sedan royaltyflödet från Omgiven av idioter minskade så lyckades vi inte kompensera med andra titlar.

När blir det svarta siffror?
– Det ser bra ut under 2021 så här långt. Tredje kvartalet och julhandeln avgör för oss som för alla andra men jag räknar med att vi ska kunna öka omsättningen jämfört med förra året och även kunna leverera en vinst. Kunskapshuset har kommit igång mycket bra och för våra författare gör det stor skillnad att restriktionerna hävts och de kan börja göra aktiviteter, säger Lars Rambe.

Transparens: Boktuggs chefredaktör Sölve Dahlgren är medgrundare till Hoi Förlag. Han lämnade sin operativa roll 2016 men är fortfarande passiv minoritetsägare utan styrelseplats.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …