bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 25 oktober 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

🔥 PoesiRush. Upplever vi en ny guldålder för poesin? Amanda Gorman hamnade i rampljuset med sin dikt under Joe Bidens installation och Rupi Kaur symboliserar Instagrampoesin. Poesin har helt enkelt blivit mer synlig utanför finlitterära kretsar. (CNN)

👪 Succession. HBO-serien är tillbaka och skulle kunna översättas till tronföljd. Den handlar om ett mediaimperium delvis inspirerat av Murdochs News Corp (som äger HarperCollins). Men bokbranschen fick sitt eget drama när Dick Robinson (som byggt upp Scholastic) dog i juni, 84 år gammal, och oväntat testamenterade kontrollen över bolaget till toppchefen Iole Lucchese – inte till familjen. (New York Times)

🧹 Essä→Bok→Netflix. Stephanie Land skrev 2015 en essä med titeln I spent 2 years cleaning houses. What I saw makes me never want to be rich som fick över 1,3 miljoner sidvisningar. År 2019 utvecklade hon den till boken Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive. Nu har boken blivit Netflix-serien Maid. (Vox)

🎤 BossTalk. Ett av huvudnumren på Frankfurtmässan var en intervju med PRH-chefen Markus Dohle. Han pratade bland annat om att böcker (och långa berättelser) har än större betydelse i dagens polariserade värld då alltför många får sina nyheter enbart via sociala medier. Han menade även att konsolideringen i bokbranschen inte är ett problem. (Youtube)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL