Amanda Gorman knockade åskådarna med sin dikt "The hill we climb". Foto: Patrick Semansky/AP/TT.

Amanda Gorman – världens nya favoritpoet efter Biden-installation

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Dikten om stormningen av Kapitolium gjorde Amanda Gorman till en ny fixstjärna på poesihimlen. Efter uppläsningen vid Joe Bidens installation ville hyllningarna aldrig ta slut. Och hennes två ännu ej utgivna böcker ligger etta och tvåa på Amazons topplista.

Genom historien har tre demokratiska presidenter före Joe Biden valt att låta poeter göra en uppläsning under den ceremoni som markerar att en ny amerikansk president installeras.


ANNONS


Joe Biden ville inte vara sämre, och gav den 22-åriga poeten och aktivisten Amanda Gorman uppdraget att skriva och framföra ett nytt verk vid hans installation i Washington på onsdagen.

Hyllningar

Gorman blev därmed den yngsta poet som engagerats för uppdraget. Och hennes dikt ”The hill we climb” – inspirerad av den dramatiska stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium tidigare i januari – fick enorm uppmärksamhet.

Sociala medier svämmade snabbt över av hyllningar till såväl Gormans dikt som hennes framträdande.

”Jag har aldrig varit stoltare över att se en ung kvinna kliva fram”, twittrade tv-legendaren Oprah Winfrey.

Den brittiska författaren och Bookerpristagaren Bernardine Evaristo berömmer Gormans dikt mer ingående:

”Hennes allitteration, assonans, halvrim, rytm och antiteser gör dikten både minnesvärd och värd att citera”, skriver hon på Twitter.

ANNONS

Den tidigare demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton ser en annan framtid för Gorman än den som poet:

”Var inte Amanda Gormans dikt helt fantastisk? Hon har lovat att ställa upp som presidentkandidat 2036 och jag kan inte bärga mig”, twittrar hon.

Även Michelle Obama, hustru till USA:s tidigare president Barack Obama, sällar sig till hyllningskören:

”Med sina starka och gripande ord påminner hon oss om kraften vi alla får genom att upprätthålla vår demokrati. Fortsätt stråla Amanda! Jag kan inte vänta på vad du ska göra härnäst”, skriver hon.


ANNONS


Amazons topplista dagen efter talet.

Raketklättrar på listorna

Bland övriga som uttryckte sin beundran för Gorman fanns skådespelarna Elizabeth Banks, Busy Philipps, Eva Longoria och Kerry Washington liksom artisterna John Legend och Kacey Musgraves.

Amanda Gorman debuterade som 17-åring och hennes verk kretsar kring ämnen som ursprung, feminism,marginalisering och förtryck. Och nu verkar många vilja grotta ned sig ytterligare i hennes poesi – dagen efter installationen har hennes två diktsamlingar raketklättrat till både första- och andraplatsen på Amazons bästsäljarlista.

Gorman själv tackar för stödet genom att, också på Twitter, citera en rad ur den irländske poeten WB Yeats dikt ”The song of the happy shepherd”: ”Words alone are certain good”.

Text: Sara Haldert/TT

Boktuggs fotnot: Varken poesisamlingen The Hill We Climb: Poems eller barnboken Change Sings: A Children’s Anthem finns hos Adlibris eller Bokus. På Amazon är de listade som tillfälligt slut, vilket beror på att de ännu inte kommit ut. Båda böckerna släpps på Penguinimprintet Viking Books i september 2021 (eller eventuellt redan till våren enligt vissa uppgifter där det ryktas att poesisamlingen får en första upplaga på 150 000 exemplar). Vilket blir första svenska förlag att köpa rättigheterna för en översättning eller finns det inte ekonomi i det?

Fakta: Tidigare installationspoeter

Robert Frost (installationen av John F Kennedy 1961)

Maya Angelou och Miller Williams (Bill Clinton 1993 och 1997)

Elizabeth Alexander och Richard Blanco (Barack Obama 2009 och 2003)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL