fbpx

Instagrampoeten Rupi Kaur har sålt mer än en miljon böcker

Selfie. Foto: Rupi Kaur

För några år sedan var hon en okänd retorikstudent, men efter att ha börjat publicera sina verk på Instagram fick hon ett genombrott. Nu är hon en bästsäljande författare över hela världen. 

Den egenutgivna diktsamlingen Milk and honey är en av senare års bäst säljande böcker i USA och den är dessutom precis utgiven på svenska. Snart är dessutom Rupi Kaur aktuell med sin andra bok The Sun and Her Flowers. Men hon har inte alltid velat bli författare.

När hon som fyraåring flyttade från Indien till Kanada upptäckte hon hur svårt det var att kommunicera med de andra barnen när hon inte kunde språket. Tipset hon fick av sin mamma var att rita bilder för att göra sig förstådd. Det fungerade och blev startskottet för det unga konstnärshjärtat. Efter hand började hon skriva poesi också och intresset höll i sig genom tonåren.

ANNONS

När hon som vuxen började lägga ut material på Instagram fortsatte hon att blanda text och bild i sitt flöde, även om fokus låg på poesin. Till sin förvåning upptäckte hon att hon tagit med sig inspiration från Indien med sig in i dikterna. Precis som i skriftspråket Gurmukhī valde hon att skippa alla versaler. Det passade med hennes målsättning att hålla stilen rak och enkel. Vilket visade sig vara ett vinnande koncept.

Rupi Kaur har nu sålt över en miljon böcker i USA och Kanada, och vid flera tillfällen toppat listorna i Kanada. Hon tog sig också högt upp på den internationella listan för bäst säljande diktsamlingar. Höjdpunkten var när debuten tog sig in på New York Times topplista och stannade där under 52 veckor.

När den första boken Milk and honey kom ut var den inledningsvis en egenutgivning. Hon behöll formatet från Instagram och lät skiss och bild följa med in på sidorna. För att ha full kontroll gjorde hon alltihop själv och skötte publiceringen också. Boken släpptes på Amazon under 2014 och plockades där upp av Andrews McMeel ett år senare. Han tyckte så mycket om den att han gav ut den på traditionellt vis via ett etablerat förlag. På den vägen är det.

ANNONS

rupi

Själv har Rupi Kaur varit glad över uppmärksamheten, men samtidigt förvånad över att så många tar till sig dikterna. Eller som hon sa till The Guardian i augusti 2016:

– Hur kan en femtioåring relatera till det här?

Milk and honey har översatts till 25 språk och i några av intervjuerna med henne talar hon ofta om hur hon inspirerats både av sitt eget liv och andras. Kända författare har gett henne lika mycket stoff som uråldriga skrifter från hemlandet Indien. Det är också så flera litteraturskribenter skriver om henne. Som en udda fågel, mitt emellan aforismer och korta, poetiska betraktelser. Allt sett med en ung kvinnas ögon, där universella teman som kvinnlighet, kärlek och förlust hela tiden svävar mellan raderna.

ANNONS

Att hon sedan gått om både Grisham och Atwood ur försäljningssynpunkt gör inte saken sämre. Hennes 1,7 miljoner följare på Instagram är både intresserade och lojala.

När vi pratar med hennes svenska förlag Mima säger Mica Mathiasson:

– Jag fick ett tips om henne och blev helt golvad av materialet. För mig var det konstigt att Mjölk och honung inte redan hade plockats upp av något förlag. Jag gjorde det direkt och sedan gav Mima förlag ut den i början av oktober 2017. Det är en vacker och viktig bok.

En av de tidiga funderingarna var vem som skulle kunna göra den säregna poesin rättvisa på svenska. Valet föll på översättaren Sandra Beijer.

– Hon förmedlar verkligen texten på ett vackert och ärligt sätt, säger Mica. Kanske är det för att de har lite samma språk. Jag blev otroligt glad när Sandra tackade ja.

Rupis andra bok The Sun and Her Flowers kom ut i USA 3 oktober 2017 och den kommer att följas av en turné. Med sig ut på vägarna har hon en fotograf, filmare och manager, men hon säger samtidigt att hon är noga med att sätta gränser. Integriteten är viktig och hon säger vad hon vill, gör som hon vill. Det blev tydligt när hon år 2015 fick stor uppmärksamhet för sitt fotoprojekt kring menstruationer och de många tabun som finns kring ämnet. En bild av henne själv liggande på en säng med mensblod på byxorna fick Instagram att plocka ner materialet innan de till slut bad om ursäkt och påstod att alltihop var ett misstag.

our backs
tell stories
no books have
the spine to
carry

/ Rupi Kaur

Hon är utan tvekan en ny sorts litterär gigant, som tagit egna vägar mot berömmelse och vi lär höra mer från Rupi Kaur framöver. Nyfiken? Du hittar henne på Instagram och Twitter under användarnamnet rupikaur_ och boken Mjölk och honung finns där böcker säljs.

Foto: Rupi Kaur❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Stäng meny