Ingen kräftgång i Akademibokhandelns butiker för Delia Owens storsäljare

Akademibokhandeln på Väla är en av de butiker som sålt bra av Delia Owens bok. Foto: Boktugg.

Delia Owens Där kräftorna sjunger har legat på topplistorna både som inbunden och pocket. Akademibokhandeln har sålt 89 000 exemplar i sina butiker, en av de bästa siffrorna för fysisk bokhandel på flera år.

– Böcker skapar ännu det där suget hos många, många människor. Vi vill fortfarande ha mer än de snabba berättelserna vi idag kan få överallt. Det är väldigt positivt för branschen som helhet, säger Anna Austin, kategorichef på Akademibokhandeln, i ett pressmeddelande.

Där kräftorna sjunger (2020) av Delia Owens har gått bra i samtliga format och har alltså slagit rekord i den fysiska bokhandeln. Det är den bäst säljande romanen på Akademibokhandeln på många år. I nuläget har boken sålt i närmare 89 000 exemplar, inbundna och pocket sammantaget.

Hur står sig då denna försäljning mot totalen? Vi kollar med Bonnierförlagen och får veta att boken totalt sålt i 560 000 exemplar (på 16 månader!) varav ca 300 000 i print och resten digitalt (eböcker och ljudböcker, främst via streaming). Fysisk bokhandel är alltså fortfarande en betydande kanal även för storsäljande titlar.

Under de senaste åren är det bara Karin Smirnoffs Jag for ner till bror som kommit upp i liknande försäljningssiffror. Den sålde i drygt 71 000 exemplar hos Akademibokhandeln.

Exempel på tidigare storsäljare är Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009) och En man som heter Ove (2012), som båda sålde i uppemot 200 000 exemplar. Nu är det alltså Där kräftorna sjunger som toppar listorna.

Andra romaner där som har en stark försäljningstrend är Lucinda Rileys Sju systrarna-serie, Kerstin Ekmans Löpa varg och Johanna Hedmans debutroman Trion.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL