Deckarduon Hjorth/Rosenfeldt, som består av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt, är i sommar aktuella med "Som man sår". Boken är den sjunde och näst sista delen i bokserien om Sebastian Bergman. Foto: Magnus Liam Karlsson

Slutet är nära för hyllade deckarduon Hjorth/Rosenfeldt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Som man sår är början på slutet för Sebastian Bergman. I den sjunde boken om Riksmord börjar Hjorth/Rosenfeldt att knyta ihop säcken. Men för den framgångsrika deckarduon är det här bara början.

Hur sticker man ut som deckarförfattare? Deckarduon Hjorth/Rosenfeldt, som består av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt, valde att inte låta sina böcker vara knutna till en specifik ort, samt att inte låta huvudpersonen vara polis. Sebastian Bergman, kriminalpsykolog, jobbar för den fiktiva gruppen Riksmord, som kallas till olika platser i Sverige för att hjälpa den lokala polisen.

I sjunde boken, Som man sår, går resan till Karlshamn, den pittoreska småstaden och porten till Blekinges vackra skärgård, men nu också en plats som terroriseras av en seriemördare som kallblodigt skjuter sina offer.


ANNONS


– Michael och jag hade nyligen varit i Karlshamn på en författarkväll och tyckte att staden passade väldigt bra för den typen av historia som vi ville berätta den här gången. Blekinge är ett fantastiskt vackert landskap. Jag kan tycka att det tyvärr hamnar lite i skuggan av grannen Skåne, säger Hans Rosenfeldt.

Aldrig mer klassträff

Duons hjälte, Sebastian Bergman, har tagit ett steg tillbaka, nu är han morfar på heltid och psykolog och terapeut på deltid. Riksmord leds nu av Vanja Lithner, som snart får upp ett lovande spår som leder till en klassåterträff.

ANNONS

Michael Hjorth har alltid tackat nej när det har vankats återträff, förutom den där gången som han träffade gänget som han gjorde lumpen med. Hans Rosenfeldt däremot gjorde en gång det stora misstaget att tacka ja till en klassträff.

– Jag träffade min högstadieklass, 15 år efter att vi gått ut nian. När jag åkte därifrån lovade jag mig själv att aldrig mer gå på en återträff. Det var så tragiskt. Det spelade ingen roll att alla hade mognat, alla föll direkt tillbaka i sina gamla roller. Det var som om det ringde in igen efter en mycket lång rast, säger han.

Ett sympatiskt mordmotiv

Som man kanske förstår är mördarens motiv den här gången hämnd, det kanske äldsta och möjligen mest sympatiska av alla motiv som finns till ett mord.

– Det är åtminstone ett tacksamt motiv för en författare. Alla kan relatera till det och det finns alltid en händelse som skapar hämndmotivet. Om det finns sympatiska motiv så ligger hämnd högt upp på skalan, säger Michael Hjorth.

– Hämnd skapar intressantare karaktärer, det finns mer att gräva i hos en hämnare än hos en som mördar för pengar, säger Hans Rosenfeldt.

Corona har redan hänt

En stor utmaning för duon var den här gången hur de skulle göra med coronapandemin. När de hittade på storyn till ”Som man sår” härjade pandemin för fullt, men när de satte sig ned och skrev var den första vågen över.

– I vår fiktiva värld har corona redan hänt, det var enklast så. Vi ville inte ha med videomöten, munskydd och sådana saker, säger Hans Rosenfeldt.

– Samtidigt hade det varit konstigt om vi inte hade nämnt pandemin alls, det är ju ändå samtidsdeckare som vi skriver, säger Michael Hjorth.


ANNONS


Början på slutet för Bergman

Det börjar närma sig slutet för Sebastian Bergman – nästa bok blir den sista.

– Vi har alltid vetat hur det ska sluta för Sebastian Bergman, men vi har inte vetat hur många böcker det skulle ta för oss att komma dit. Vi börjar faktiskt knyta ihop säcken redan i den här boken, säger Michael Hjorth.

Han och Hans Rosenfeldt lärde känna varandra för snart 30 år sedan, då de båda arbetade som manusförfattare på SVT Drama. Första gången de jobbade ihop var när Hans Rosenfeldt skrev ett avsnitt av tv-serien ”Svensson, Svensson”, som Michael Hjorth och hans kollegor hade skapat något år tidigare.

– Jag läste och tänkte att ”den här killen har talang”, säger Michael Hjorth.

Sedan dess har de jobbat ihop flera gånger, och även om det snart är dags att sätta punkt för böckerna om Sebastian Bergman så väntar nu nya samarbeten.

– Jag tror nog att vi kommer att skriva böcker ihop igen, men först ska vi förstås skriva färdigt vårt långfilmsmanus, säger Hans Rosenfeldt.

– Vad det handlar om? Det är för tidigt att säga, men det är en thriller med övernaturliga inslag, säger Michael Hjorth.

Text: Viktor Andersson/TT

Fakta: Hjorth/Rosenfeldt

Deckarduo som består av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt. Duon har skrivit sju böcker om kriminalpsykologen Sebastian Bergman: Det fördolda (2010), Lärjungen (2011), Fjällgraven (2012), Den stumma flickan (2014), De underkända (2015), En högre rättvisa (2018) och Som man sår (2021).

Hans Rosenfeldt har bland annat skapat den hyllade SVT-serien ”Bron” och Netflix-serien ”Marcella”. Han har varit känd programledare i tv och länge varit med i radions ”På minuten”.

Michael Hjorth är en av grundarna till det framgångsrika produktionsbolaget Tre Vänner. Han har skrivit manus till film och tv.

Duons böcker om Sebastian Bergman och Riksmord har sålt 1,6 miljoner böcker i Sverige och fem miljoner böcker internationellt. Nästa bok blir dock den åttonde och sista boken.

(TT)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL