bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 20 juni

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

TrumpTrilogi. Michael Wolff släpper ännu en bok om Donald Trumps fyra år vid makten den 27 juli. Landslide: The Final Days of the Trump Presidency heter boken som fullbordar en ”trilogi”. Fire and Fury och Under belägring är utgivna på svenska av Modernista. (Publishers Weekly)

📦 #BoxedOut. Amerikanska indiebokhandlarna (ABA) kör en favorit i repris från förra årets framgångsrika kampanj i samband med Amazons Prime-dagar 21-22 juni. De hoppas få se hashtaggarna #BoxedOut och #ShopIndie och många fysiska installationer av kartonger utanför lokala bokhandlare.

🎧 AudioTransformation. Hur förändras en bok när den går från textbok till ljudbok? ”Kommer författare – antingen medvetet eller omedvetet – att börja skriva böcker så att de låter bra när de läses högt?” undrar finländska författaren Laura Lindstedt vars Min vän Natalia släpptes på svenska tidigare i år men inte finns som ljudbok. (LitHub)

🧸 BolognaÖkning. Barnboksmässan i Bologna genomfördes digitalt i veckan. Jämfört med förra året ökade antalet sidvisningar med 55 procent. 16 000 personer från bokbranschen deltog i 250 event och 300+ timmars program. Dessutom registrerades 800 utställare på Global Rights Exchange. (Publishers Weekly)

🏆 HilaryVannIgen. Författaren Hilary Mantel har fått Walter Scott Prize for Historical Fiction på 25 000 pund (ca 297 000 kr) för sin roman Spegeln och ljuset, den avslutande delen i Thomas Cromwell-trilogin. Hon blev den första mottagaren av priset för elva år sedan, då för Wolf Hall, bok 1 i serien. (BBC)

Fakebook. Amazon rapporterade över 300 grupper där handel med falska recensioner pågår, bara första kvartalet 2020. Det tog i snitt 45 dagar för sociala media-plattformar (läs: Facebook) att agera. Problemet är stort och Amazon plockade bort över 200 miljoner fejkrecensioner förra året – innan de visats för besökare. (The Guardian)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.