Bokhandeln Solid State Books är en av indiebokhandlarna i USA som klätt in sina skyltfönster i kampanjmaterial för att uppmana kunder att handla böcker i sin lokala bokhandel och inte på Amazon. Bilder från Solidstates Instagram.

Boxed Out: Indiebokhandlare i USA driver gemensam kampanj mot Amazon

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Amerikanska bokhandlareföreningen lanserar en ny kampanj kallad Boxed Out. Flera bokhandlar i New York, Washington och Los Angeles täcker skyltfönstren med uppmaningar att handla lokalt – inte på Amazon.

Amazon har just nu sina Prime-dagar (13-14 oktober) i USA (och andra delar av världen, dock inte Sverige där lanseringen verkar dröja ytterligare ett tag). American Bookseller Association (ABA) lanserar samtidigt Boxed Out-kampanjen i samarbete med byrån DCX Growth Accelerator som blivit kända för marknadsföringsjippot Palessi där lågpriskedjan Payless öppnade en fejkad butik för lyxskor och lurade influencers att köpa lågprisskor för 600 dollar. Den här gången är det en lågprisjätte man protesterar mot.

Det är alltså ingen slump att kampanjen lanseras just nu.

– Mer än en indiebokhandlare i veckan har tvingats stänga sedan Covid-19-krisen började. Samtidigt kommer prognoser om att Amazon kommer att sälja för 10 miljarder dollar den 13 och 14 oktober under sin Prime Day-kampanj. Bekvämlighet har en kostnad och konsekvenser. Stängda indiebokhandlare representerar förlorade lokala jobb och lokala skatteintäkter, förlorade samhällscentra och förlorade möjligheter för läsare att upptäcka böcker och träffa andra läsare ansikte mot ansikte på ett meningsfullt sätt, säger Allison K Hill, VD för ABA, till Publishers Weekly.

Kampanjen uppmanar bland annat folk att köpa böcker ”utvalda av riktiga människor inte en läskig algoritm” och ”köpa böcker av människor som vill sälja böcker, inte kolonisera månen”.

Förutom att klä butiksfönster med budskap och travar med kartonger på trottoaren utanför körs kampanjen i sociala medier under hashtaggarna #boxedout och #shopindie.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.

🔖 Familjelästräning. Projektet ”Familjen läser” i Helsingborg ger barn till lågutbildade (och i vissa fall inte läskunniga) föräldrar lästräning i förskolan, innan de börjar förskoleklass, skriver HD. Man använder metoden Läsklar. Det unika är att man jobbar med läsutveckling för såväl barnen som deras föräldrar.

📚 Chick lit åldras. Marian Keyes anses ofta vara en av chick lit-genrens grundare, men det är inte en stämpel hon tycker om, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna. Hon är aktuell med Ett oväntat val, uppföljaren till bästsäljaren En oväntad semester som kom för 25 år sedan. Säger vi förresten chick lit idag eller har denna genre försvunnit in i feelgood och romance?

Storytels topplista för vecka 31-2022.

🎧 Storytel-topplista. Förra veckan (1-7) augusti var Sjöjungfrun av Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow (Norstedts) den mest lyssnade och lästa boken på Storytel. Resten av topplistan (där Anki även har en bok på 8:e plats):
2. Dyningar, Elinor Kapp, uppläst av Gunilla Leining, Bokfabriken
3. Hanteraren, Mats Ahlstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
4. Profeten och idioten, Jonas Jonasson, uppläst av Stefan Sauk, Bokförlaget Polaris
5. Det andra arvet, Malin Sanglert, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
6. Fröken Perfekt, Maria Parkhede, uppläst av Sofia Berntson, Lind & Co
7. Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård, Maria Fallström, uppläst av Callin Öhrvall Delmar, Lind & Co
8. Snöängeln, Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow, Norstedts
9. Den fjärde doktrinen, Denise Rudberg, uppläst av Marie Richardson, Bookmark Förlag
10. Tre små apor, Leffe Grimwalker, uppläst av Gunilla Leining, Storytel Original


Uppdateras under dagen …