International Dublin Literary Award 2021 till Valeria Luiselli

Författaren Valeria Luiselli vinner stort litteraturpris. Pressbild: Erik Leo.

Valeria Luiselli tilldelas ett av världens största litterära priser för böcker skrivna eller översatta till engelska, International Dublin Literary Award 2021, för sin roman De förlorade barnen – ett arkiv (som på svenska är utgiven av Rámus).

International Dublin Literary Award har delats ut av staden Dublin sedan 1996 och är inte bara ett av världens främsta litterära priser utan också med bland de större prissummorna, 100 000 euro (motsvarande 1,016 Mkr).

Bland nominerade fanns författare som Colson Whitehead, Ocean Vuong och Fernanda Melchior men juryn enades och att tilldela De förlorade barnen – ett arkiv av Valeria Luiselli priset med motiveringen (som vi inte ens ger oss på att försöka översätta till svenska):

A breath-taking feat of literary virtuosity, Lost Children Archive is timely, compassionate, subtly hilarious, and formally inventive—a powerful, urgent story about what it is to be human in an inhuman world.

De förlorade barnen – ett arkiv av New York-boende mexikanska Valeria Luiselli är översatt till svenska av Niclas Nilsson och utgiven av Rámus.

Förlaget beskriver romanen som berättelsen om flyktingsmugglare som tar barnen med sig genom Mexiko mot gränsen till USA. ”I sina försök att korsa den omhändertas barnen av gränsvakter och sätts i fängelseliknande förvar, eller försvinner i öknen. (…) Barn försvinner och glöms bort. De har gjort det historiskt i folkmordet på ursprungsamerikaner, och de gör det idag såväl i strömmen av flyktingar som i den privata sfären och familjen. Valeria Luiselli väver med en rasande politisk vrede samman familjens sönderfall med utsattheten hos de barn som offrar allt och försvinner i sina försök att nå USA.”

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL