ANNONS

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 17 maj

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

😈 PrisKriminella. Boktugg har tidigare berättat hur kriminella lurade till sig prispengar. Både Costa Book Awards och The Royal Society of Literature har utsatts för försök till bedrägerier via mejl från kriminella som utger sig för att vara författare som vunnit pris. (The Bookseller)

📚 BookshopKritik. Den amerikanska nätbokhandeln Bookshop vill rädda bokhandeln genom att bli deras webbshop. Men alla är inte övertygade om att den nya Amazonrivalen som redan sålt böcker för 26 Mkr i UK är den bästa lösningen för indiebokhandlare utan bara blir en mellanhand som tar av marginalen. (New Statesman)

✍️ FörfattarEkonomi. I en krönika skriver författaren Agnes Lidbeck befriande om författare som förväntar sig att kunna leva på sitt skrivande: ”Det är få som vill betala för att titta på när någon annan spelar golf, och det kanske man bara får acceptera”. Själv har hon valt bort att skriva kommersiellt och följa sin egen drivkraft: ”Jag vill helt enkelt inte vara skyldig publiken något. Därmed följer att publiken inte heller är skyldig mig en inkomst.” (Dagens Nyheter)

🎫 KupongBokhandel. London Children’s Book Project, som skänkt bort en halv miljon barnböcker, har byggt upp något som liknar en bokhandel. De bjuder in skolklasser och barnen får varsin kupong som de kan växla in mot en bok de väljer. Runt 10 % av böckerna är nya, skänkta av förlag, resten begagnade. (The Bookseller)

📣 StorytelReklam. Byrån Affairs står bakom ett nytt reklamkoncept åt Storytel som ska förmedla ”företagets vision om att göra världen till en mer empatisk och kreativ plats genom berättelser”. Kanaler: tv, radio, sociala medier och via influencers. Rösten i både filmen och radioreklamen tillhör Gunilla Leining (som vi intervjuade nyligen).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Martin Johansson skriver barnböcker med feelgoodkänsla där allt kan hända

Semester och humor är de viktiga beståndsdelarna i barnboken Charlie och Tiger åker till Mallorca, skriven av Martin Johansson och illustrerad av Ted Johansson.

För några år sedan började en berättelse om katterna Charlies och Tigers äventyr att växa fram i huvudet på Martin Johansson. 

– Jag och mitt ex började skoja om hur det skulle vara om våra katter åkte på en egen resa. Klart de ska ner till Mallorca! Plötsligt hade jag en story. Den bygger egentligen på mina egna upplevelser från när jag reste med mina barn när de var yngre. Genom resor får man vara med om saker och skapa minnen, i familjen kan vi prata om våra resor än idag, berättar Martin. 

Det har blivit en del resor genom åren för Martin och hans familj, och nu använder Martin minnen och händelser från de egna resorna som grund till sina barnböcker. På Mallorca var han till exempel med sina tre barn när de var 8, 10 och 12 år gamla, och han har plockat in en del självupplevda upplevelser i den första berättelsen om Charlie och Tiger som tog form för några år sedan.

– Jag brukar ofta skoja om att jag hade en tvåa i svenska, säger Martin. Skämt åsido, jag har en otroligt livlig fantasi. Men det var ett ganska hårt jobb att skriva boken, det tog mig över ett år att bli klar. Det började med att jag pratade in berättelsen på min mobiltelefon.

Martin kontaktade illustratören Ted Johansson som har lång erfarenhet av bildberättande och bland annat tecknar för Bamse. 

– Jag berättade om min idé och vi började tillsammans skissa på karaktärerna. Vi gjorde den första boken tillsammans och han kommer att fortsätta illustrera de kommande delarna.

Charlie och Tiger åker till Mallorca släpptes i tryckt format år 2016, men ges den 15 juni 2021 ut som ljudbok och ebok av Lilla Hoi, ett imprint till Hoi förlag.

En uppföljare om när Charlie och Tiger åker till Afrika är redan klar och planeras att ges ut i slutet av 2021. Under sommaren kommer Martin att skriva på en tredje bok i serien som handlar om när katterna reser till Mars. 

(...) Läs hela artikeln »