bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 17 maj

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

😈 PrisKriminella. Boktugg har tidigare berättat hur kriminella lurade till sig prispengar. Både Costa Book Awards och The Royal Society of Literature har utsatts för försök till bedrägerier via mejl från kriminella som utger sig för att vara författare som vunnit pris. (The Bookseller)

📚 BookshopKritik. Den amerikanska nätbokhandeln Bookshop vill rädda bokhandeln genom att bli deras webbshop. Men alla är inte övertygade om att den nya Amazonrivalen som redan sålt böcker för 26 Mkr i UK är den bästa lösningen för indiebokhandlare utan bara blir en mellanhand som tar av marginalen. (New Statesman)

✍️ FörfattarEkonomi. I en krönika skriver författaren Agnes Lidbeck befriande om författare som förväntar sig att kunna leva på sitt skrivande: ”Det är få som vill betala för att titta på när någon annan spelar golf, och det kanske man bara får acceptera”. Själv har hon valt bort att skriva kommersiellt och följa sin egen drivkraft: ”Jag vill helt enkelt inte vara skyldig publiken något. Därmed följer att publiken inte heller är skyldig mig en inkomst.” (Dagens Nyheter)

🎫 KupongBokhandel. London Children’s Book Project, som skänkt bort en halv miljon barnböcker, har byggt upp något som liknar en bokhandel. De bjuder in skolklasser och barnen får varsin kupong som de kan växla in mot en bok de väljer. Runt 10 % av böckerna är nya, skänkta av förlag, resten begagnade. (The Bookseller)

📣 StorytelReklam. Byrån Affairs står bakom ett nytt reklamkoncept åt Storytel som ska förmedla ”företagets vision om att göra världen till en mer empatisk och kreativ plats genom berättelser”. Kanaler: tv, radio, sociala medier och via influencers. Rösten i både filmen och radioreklamen tillhör Gunilla Leining (som vi intervjuade nyligen).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »