ANNONS

Gunilla Leining, tv-producent och ljudboksinläsare. Foto: Katarina Nyman. Bakgrund: Istock

Gunilla Leining om vad som gör en bra inläsare av ljudböcker – musikalitet en fördel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Gunilla Leining är en av Sveriges mest omtyckta inläsare av ljudböcker. Men visste du att hon också är musiker och älskar vattensporter?

Gunilla Leining har läst in böcker av en rad stora författare, däribland Nora Roberts, Tove Alsterdal, Mariette Lindstein och Jojo Moyes. Senast i april 2021 vann hon Storytel Awards i kategorin spänning med sin inläsning av Emelie Schepps Nio liv. Hon var den mest lyssnade rösten på Storytel och även på Bookbeat under 2020 och har figurerat på många andra topplistor de senaste åren.


ANNONS


I grunden är Gunilla journalist och har jobbat som nyhets- och studioreporter på SVT, TV3 och TV4, de senaste åren som TV-producent. I början av 2000-talet drev hon krog och pensionat med sin man i Skåne. 


ANNONS


Dessutom berättar hon för Boktugg att hon gärna musicerar, bland annat har hon en duo tillsammans med sin syster under namnet ”Just like sisters”. Vad mer kan vara kul att veta om personen bakom rösten?

– Jag älskar bad, både kalla och varma, och även vattensporter som vindsurfing, vattenskidor och vill bli bättre på att vågsurfa. Tre vuxna barn, varav ena dottern Tova också har börjat läsa in ljudböcker. Hurra!

Gunilla Leinings senast inlästa bok är Den saknade systern av Lucinda Riley som släpps i slutet av maj 2021.

Har någon viss genre eller typ av böcker blivit ditt signum som inläsare?
– Jag hade äran att få Storytel Awards romanpris för Livet efter dig av Jojo Moyes 2016, kort efter att jag börjat läsa in ljudböcker, och hamnade väl då i feelgood- och dramafacket. Mycket känslor och värme och relationer. Det passar mig. Sedan hade jag den stora äran igen att få priset även i spänningskategorin och då hamnade jag väl mer eller mindre även i thrilller- och deckarfacket. Lite läskigare. Men spännande! Jag är allätare. Hoppas lyssnarna också är det!

Vad krävs för att man ska bli en bra inläsare? 
– Förberedelse, engagemang, närvaro, inlevelse. Att man orkar sitta och läsa länge och har lite framförhållning i texten vad gäller betoningar och så vidare så att det blir bra flyt. Musikalitet tror jag kan vara ett plus för flowet. Och att man älskar att läsa böcker förstås!

Har du själv någon favoritinläsare? 
– Aj då … jag hinner ju inte lyssna så mycket på ljudböcker själv. Men Björn Natthiko Lindeblads inläsning av sin egen bok är fantastisk, säger Gunilla Leining.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Martin Johansson skriver barnböcker med feelgoodkänsla där allt kan hända

Semester och humor är de viktiga beståndsdelarna i barnboken Charlie och Tiger åker till Mallorca, skriven av Martin Johansson och illustrerad av Ted Johansson.

För några år sedan började en berättelse om katterna Charlies och Tigers äventyr att växa fram i huvudet på Martin Johansson. 

– Jag och mitt ex började skoja om hur det skulle vara om våra katter åkte på en egen resa. Klart de ska ner till Mallorca! Plötsligt hade jag en story. Den bygger egentligen på mina egna upplevelser från när jag reste med mina barn när de var yngre. Genom resor får man vara med om saker och skapa minnen, i familjen kan vi prata om våra resor än idag, berättar Martin. 

Det har blivit en del resor genom åren för Martin och hans familj, och nu använder Martin minnen och händelser från de egna resorna som grund till sina barnböcker. På Mallorca var han till exempel med sina tre barn när de var 8, 10 och 12 år gamla, och han har plockat in en del självupplevda upplevelser i den första berättelsen om Charlie och Tiger som tog form för några år sedan.

– Jag brukar ofta skoja om att jag hade en tvåa i svenska, säger Martin. Skämt åsido, jag har en otroligt livlig fantasi. Men det var ett ganska hårt jobb att skriva boken, det tog mig över ett år att bli klar. Det började med att jag pratade in berättelsen på min mobiltelefon.

Martin kontaktade illustratören Ted Johansson som har lång erfarenhet av bildberättande och bland annat tecknar för Bamse. 

– Jag berättade om min idé och vi började tillsammans skissa på karaktärerna. Vi gjorde den första boken tillsammans och han kommer att fortsätta illustrera de kommande delarna.

Charlie och Tiger åker till Mallorca släpptes i tryckt format år 2016, men ges den 15 juni 2021 ut som ljudbok och ebok av Lilla Hoi, ett imprint till Hoi förlag.

En uppföljare om när Charlie och Tiger åker till Afrika är redan klar och planeras att ges ut i slutet av 2021. Under sommaren kommer Martin att skriva på en tredje bok i serien som handlar om när katterna reser till Mars. 

(...) Läs hela artikeln »