Gunilla Leining, tv-producent och ljudboksinläsare. Foto: Katarina Nyman. Bakgrund: Istock

Gunilla Leining om vad som gör en bra inläsare av ljudböcker – musikalitet en fördel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Gunilla Leining är en av Sveriges mest omtyckta inläsare av ljudböcker. Men visste du att hon också är musiker och älskar vattensporter?

Gunilla Leining har läst in böcker av en rad stora författare, däribland Nora Roberts, Tove Alsterdal, Mariette Lindstein och Jojo Moyes. Senast i april 2021 vann hon Storytel Awards i kategorin spänning med sin inläsning av Emelie Schepps Nio liv. Hon var den mest lyssnade rösten på Storytel och även på Bookbeat under 2020 och har figurerat på många andra topplistor de senaste åren.


ANNONS


I grunden är Gunilla journalist och har jobbat som nyhets- och studioreporter på SVT, TV3 och TV4, de senaste åren som TV-producent. I början av 2000-talet drev hon krog och pensionat med sin man i Skåne. 

Dessutom berättar hon för Boktugg att hon gärna musicerar, bland annat har hon en duo tillsammans med sin syster under namnet ”Just like sisters”. Vad mer kan vara kul att veta om personen bakom rösten?

ANNONS

– Jag älskar bad, både kalla och varma, och även vattensporter som vindsurfing, vattenskidor och vill bli bättre på att vågsurfa. Tre vuxna barn, varav ena dottern Tova också har börjat läsa in ljudböcker. Hurra!

Gunilla Leinings senast inlästa bok är Den saknade systern av Lucinda Riley som släpps i slutet av maj 2021.

Har någon viss genre eller typ av böcker blivit ditt signum som inläsare?
– Jag hade äran att få Storytel Awards romanpris för Livet efter dig av Jojo Moyes 2016, kort efter att jag börjat läsa in ljudböcker, och hamnade väl då i feelgood- och dramafacket. Mycket känslor och värme och relationer. Det passar mig. Sedan hade jag den stora äran igen att få priset även i spänningskategorin och då hamnade jag väl mer eller mindre även i thrilller- och deckarfacket. Lite läskigare. Men spännande! Jag är allätare. Hoppas lyssnarna också är det!

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Vad krävs för att man ska bli en bra inläsare? 
– Förberedelse, engagemang, närvaro, inlevelse. Att man orkar sitta och läsa länge och har lite framförhållning i texten vad gäller betoningar och så vidare så att det blir bra flyt. Musikalitet tror jag kan vara ett plus för flowet. Och att man älskar att läsa böcker förstås!

Har du själv någon favoritinläsare? 
– Aj då … jag hinner ju inte lyssna så mycket på ljudböcker själv. Men Björn Natthiko Lindeblads inläsning av sin egen bok är fantastisk, säger Gunilla Leining.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL