Gunilla Leining, tv-producent och ljudboksinläsare. Foto: Katarina Nyman. Bakgrund: Istock

Gunilla Leining om vad som gör en bra inläsare av ljudböcker – musikalitet en fördel

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Gunilla Leining är en av Sveriges mest omtyckta inläsare av ljudböcker. Men visste du att hon också är musiker och älskar vattensporter?

Gunilla Leining har läst in böcker av en rad stora författare, däribland Nora Roberts, Tove Alsterdal, Mariette Lindstein och Jojo Moyes. Senast i april 2021 vann hon Storytel Awards i kategorin spänning med sin inläsning av Emelie Schepps Nio liv. Hon var den mest lyssnade rösten på Storytel och även på Bookbeat under 2020 och har figurerat på många andra topplistor de senaste åren.


ANNONS


I grunden är Gunilla journalist och har jobbat som nyhets- och studioreporter på SVT, TV3 och TV4, de senaste åren som TV-producent. I början av 2000-talet drev hon krog och pensionat med sin man i Skåne. 

Dessutom berättar hon för Boktugg att hon gärna musicerar, bland annat har hon en duo tillsammans med sin syster under namnet ”Just like sisters”. Vad mer kan vara kul att veta om personen bakom rösten?

– Jag älskar bad, både kalla och varma, och även vattensporter som vindsurfing, vattenskidor och vill bli bättre på att vågsurfa. Tre vuxna barn, varav ena dottern Tova också har börjat läsa in ljudböcker. Hurra!

Gunilla Leinings senast inlästa bok är Den saknade systern av Lucinda Riley som släpps i slutet av maj 2021.

ANNONS

Har någon viss genre eller typ av böcker blivit ditt signum som inläsare?
– Jag hade äran att få Storytel Awards romanpris för Livet efter dig av Jojo Moyes 2016, kort efter att jag börjat läsa in ljudböcker, och hamnade väl då i feelgood- och dramafacket. Mycket känslor och värme och relationer. Det passar mig. Sedan hade jag den stora äran igen att få priset även i spänningskategorin och då hamnade jag väl mer eller mindre även i thrilller- och deckarfacket. Lite läskigare. Men spännande! Jag är allätare. Hoppas lyssnarna också är det!

Vad krävs för att man ska bli en bra inläsare? 
– Förberedelse, engagemang, närvaro, inlevelse. Att man orkar sitta och läsa länge och har lite framförhållning i texten vad gäller betoningar och så vidare så att det blir bra flyt. Musikalitet tror jag kan vara ett plus för flowet. Och att man älskar att läsa böcker förstås!

Har du själv någon favoritinläsare? 
– Aj då … jag hinner ju inte lyssna så mycket på ljudböcker själv. Men Björn Natthiko Lindeblads inläsning av sin egen bok är fantastisk, säger Gunilla Leining.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.

🔖 Familjelästräning. Projektet ”Familjen läser” i Helsingborg ger barn till lågutbildade (och i vissa fall inte läskunniga) föräldrar lästräning i förskolan, innan de börjar förskoleklass, skriver HD. Man använder metoden Läsklar. Det unika är att man jobbar med läsutveckling för såväl barnen som deras föräldrar.

📚 Chick lit åldras. Marian Keyes anses ofta vara en av chick lit-genrens grundare, men det är inte en stämpel hon tycker om, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna. Hon är aktuell med Ett oväntat val, uppföljaren till bästsäljaren En oväntad semester som kom för 25 år sedan. Säger vi förresten chick lit idag eller har denna genre försvunnit in i feelgood och romance?


Uppdateras under dagen …