ANNONS

Inläsaren Gunilla Leining och författaren Emelie Schepp vinner för andra året i rad det stora ljudbokspriset i kategori spänning, denna gång med Nio liv. Foto: Storytel.

Här är alla vinnarna i stora ljudbokspriset – Storytel Awards 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Emelie Schepp vann för andra året i rad, med Gunilla Leining. Björn Natthiko Lindeblad vann med sin egen inläsning medan Katarina Ewerlöf tog hem både hederspriset och ungdomskategorin i Storytel Awards 2021.

De bästa ljudböckerna från 2020 har idag korats på Storytel Awards stora gala, Sveriges största ljudbokspris som i år streamades. Det var fjortonde gången i ordningen som ljudbokspriset delades ut. Vinnarna har både röstats fram av allmänheten och av jurygrupper.

– Det känns som alltid stort att få arrangera den här folkfesten. Ljudboken är en så stor del av människors vardag idag, en vän i örat som ger en stunds avkoppling, underhållning, sällskap eller förkovran. Att då stanna upp och hylla de rösterna som ligger bakom det känns väldigt viktigt, säger Åse Ericson, Sverigechef på Storytel i ett pressmeddelande.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Priserna på den digitala galan delades ut av programledaren Kodjo Akolor, och prisutdelningarna går att se i efterhand på Storytel Awards hemsida (awards.storytel.com), Storytels youtubekanal eller Bokmässan Play

I Fakta-kategorin vann Björn Natthiko Lindeblads Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk. En självbiografisk berättelse om hur han lämnade en karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk och om hur han 17 år senare återvände till Sverige. Boken är skriven av Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler och Navid Modiri. Uppläsningen av Björn själv beskrivs av juryn som sårbar, modig och humoristisk vilket ger lyssnaren en stark och unik upplevelse.

– Tänk att ett viktigt livsval jag gjorde för 30 år sedan utmynnat i en berättelse som över 100 000 svenskar nu velat ta del av. Tack alla som lyssnat, läst och röstat. You make me. Tack Storytel som lyft fram min berättelse. I sin vildaste fantasi hade den stjärnögde unge skogsmunken aldrig trott att detta skulle kunna hända, säger Björn Natthiko Lindeblad. 

Bland alla stora förlag tog Whip Media hem priset i ungdomsklassen genom  Alicia Månstjärna och den femte pelaren av Nils-Petter Löf som är inläst av Katarina Ewerlöf – som därmed fick ett vanligt pris utöver hederspriset.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Och i barnklassen blev det en ljudbok (Gittan och fårskallarna) skriven av en författare (Pija Lindenbaum) som är mest känd för illustrationerna och hon uppmanade lyssnarna att skaffa även pappersboken och bläddra i den samtidigt för en maximal upplevelse. Inläsare där är Sissela Kyle.

Emelie Schepp tog hem spänningskategorin med Nio liv uppläst av Gunilla Leining. Det är andra året i rad som Emelie Schepp vinner i kategorin. Emelie Schepp kan dessutom stoltsera med att ha vunnit Storytel Awards i två länder. Tidigare i år kammade hon hem segern på den isländska Storytel Awards-galan. Nio liv beskrivs av juryn som en polisthriller i lågintensivt tempo och “en skicklig skildring av unga killars utsatthet i förhållande till gäng”. Uppläsaren Gunilla Leinings insats beskrivs som strålande och att hon med sin trygga röst lyfter berättelsen. 

– Det är en stor ära att få lyssnarnas kärlek och jag är verkligen så tacksam och överlycklig att vinna det prestigefyllda priset. Att dessutom vinna det tillsammans med Gunilla Leining i år igen känns nästan på gränsen till overkligt, säger Emelie Schepp, i ett pressmeddelande. 

Slutligen vann Karin Smirnoffs Sen for jag hem inläst av Lo Kauppi romanpriset.

Alla vinnare i Storytel Awards 2021

Spänning: Nio liv av Emelie Schepp med Gunilla Leining (Harper Collins Nordic)

BarnGittan och fårskallarna av Pija Lindenbaum med Sissela Kyle (Rabén & Sjögren)

UngdomAlicia Månstjärna och den femte pelaren av Nils-Petter Löf med Katarina Ewerlöf (Whip Media)

RomanSen for jag hem av Karin Smirnoff med Lo Kauppi (Polaris)

FaktaJag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Caroline Bankler, Navid Modiri och Björn Natthiko Lindeblad med Björn Natthiko Lindeblad (Bonnier Fakta)

Synskadades Stiftelses hederspris 2021 går till Katarina Ewerlöf
Motivering: Årets vinnare började sin skådespelarbana med att läsa in talböcker för synskadade i början av 80-talet och har sedan dess läst in ca 177 talböcker och 240 ljudböcker. En ljudboksdrottning som bjuder på stora litteraturupplevelser. Lyssnarna följer hennes tydliga och klara stämma till olika genrer och är tacksamma för att hon outtröttligt fortsätter läsa in böcker. Se även separat artikel och intervju med Katarina Ewerlöf.

Om Stora ljudbokspriset – Storytel awards

Storytel Awards – det stora Ljudbokspriset, har funnits sedan 2007 och arrangeras sedan 2015 av Storytel, en av världens största abonnerade streamingtjänster för ljudböcker och e-böcker. Priset delas ut i fem kategorier: Roman, Spänning, Fakta, Barn och Ungdom. Vinnarna utses i en process bestående av tre steg: 1. Förlagen nominerar bidrag bland de mest lyssnade och högst betygsatta ljudböckerna från föregående år, 2. En öppen omröstning sker på Storytel Awards hemsida där de tre ljudböcker med flest röster i varje kategori blir finalister, 3. En jury utser en vinnare bland de tre finalisterna.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »