Bookbeat har sammanställt de mest lyssnade ljudböckerna, författarna och inläsarna 2020 (fram till november). Pressbild.

Årets mest lyssnade ljudböcker på Bookbeat 2020 – tre miljoner timmar för Leining

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Spegelmannen av Lars Kepler är den mest lyssnade ljudboken på Bookbeat under 2020. Gunilla Leining (som gjorde en av inläsningarna av den) är den mest lyssnade inläsaren medan Lucinda Riley är den mest lyssnade författaren med över en miljon timmar.

Inte helt oväntat med tanke på att Bookbeat gjorde en storlansering av Lars Keplers Spegelmannen: Ljudboken (eller ska vi säga ljudböckerna eftersom den finns i två inläsningar) är årets mest lyssnade bok 2020.


ANNONS


Detta och mycket annat framgår när BookBeat har sammanställt data som visar vad de svenska användarna lyssnat på i år. Spegelmannen gavs ut så sent som 21 oktober och finns inläst i två versioner, av två av Sveriges populäraste uppläsare. Gunilla Leining, som står för den ena tolkningen, är dessutom årets mest lyssnade uppläsare 2020.

– Vi är väldigt glada över att så många har valt att lyssna på Spegelmannen och vi är djupt imponerade av bokens båda uppläsare – Jonas Malmsjö och Gunilla Leining – som med sina skiftande temperament gör varsin häpnadsväckande tolkning, säger Alexandra Coehlo Ahndoril och Alexander Ahndoril, författarna bakom pseudonymen Lars Kepler, i ett pressmeddelande.

Den författare som har allra flest lyssnade timmar hos Bookbeat 2020 är dock Lucinda Riley, med sin omåttligt populära serie De sju systrarna. Hälften av böckerna på topplistan över mest lyssnade böcker är skrivna av Lucinda Riley. Även dessa böcker är inlästa av Gunilla Leining. Över en miljon lyssningstimmar blev det totalt för Lucinda Riley hos Bookbeat 2020.

Gunilla Leining står för över tre miljoner lyssnade timmar hos Bookbeat.  Förutom Lucinda Rileys böcker, har hon även läst in populära titlar som Viveca Stens Offermakaren och Emelie Schepps Nio liv.

ANNONS

– Det märks verkligen att berättelsen, i alla former, har tagit en viktig plats i människors liv det här speciella året. I snitt har de svenska lyssnarna under 2020 spenderat över 25 timmar per månad med berättelserna vi erbjuder i tjänsten. De allra flesta böckerna på årets topplista är serier, med undantag av den fantastiska Där kräftorna sjunger, som är årets näst mest lyssnade bok och ett fenomen i sig, säger Anna Riklund, Head of Content Curation på Bookbeat, i samma pressmeddelande. 

När man jämför Bookbeats listor nedan med de topplistor som Storytel släppte idag finns det både skillnader och likheter. Bland de tio mest lyssnade ljudböckerna på Bookbeat är exempelvis nio av tio titlar utgivna på Bonnierägda förlag. Men hade inte Bonnier köpt Strawberry i maj hade det å andra sidan bara varit fyra av tio.

Värt att notera: när det gäller topplistan över mest lyssnade inläsare är det samma namn och placering på de fem första hos både Storytel och Bookbeat.

Årets mest lyssnade ljudböcker på Bookbeat 2020

 1. Spegelmannen – Lars Kepler
 2. Där kräftorna sjunger – Delia Owens
 3. Mytomanen – Sofie Sarenbrant
 4. Vingar av silver – Camilla Läckberg
 5. De sju systrarna – Lucinda Riley
 6. Månsystern – Lucinda Riley
 7. Stormsystern – Lucinda Riley
 8. Innan molnen kommer – Mari Jungstedt
 9. Pärlsystern – Lucinda Riley
 10. Skuggsystern – Lucinda Riley

Årets mest lyssnade författare på Bookbeat 2020

 1. Lucinda Riley
 2. Sofie Sarenbrant
 3. Lars Kepler
 4. Margit Sandemo
 5. J.K. Rowling
 6. Camilla Läckberg
 7. Nora Roberts
 8. Anna Jansson
 9. Jussi Adler-Olsen
 10. Jan Guillou

Årets mest lyssnade uppläsare på Bookbeat 2020

 1. Gunilla Leining
 2. Katarina Ewerlöf
 3. Stefan Sauk
 4. Anna Maria Käll
 5. Jonas Malmsjö
 6. Marie Richardson
 7. Mirja Turestedt
 8. Julia Dufvenius
 9. Magnus Roosmann
 10. Tomas Bolme

Listorna är baserade på antal lyssnade timmar hos Bookbeat i Sverige under 2020. 

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …