ANNONS

Global Strike For Future Stockholm, den 15 mars 2019. Foto: Anders Hellberg

Ny bok ska ge ny(a) bild(er) av Greta Thunbergs klimatstrejk

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tre år efter att Greta Thunberg inledde sin skolstrejk för klimatet släpps en bok om hur hon tände gnistan till en global klimatrörelse.

Greta Thunberg: Er tystnad är nästan värst av allt ges ut av Ordfront och är skriven av miljöjournalisten Anders Hellberg som var den som tog den numera ikoniska bilden av Greta i gul regnrock med huvan uppdragen – en bild som sedan dess har synts på omslag världen över.


ANNONS


Boken ges ut på skolstrejkens treårsdag, den 20 augusti 2021, och handlar om de tre första veckorna i augusti och september 2018 och upprinnelsen till den globala massrörelsen Fridays for future. Anders Hellberg gick förbi riksdagen varje dag under Greta Thunbergs första tre veckor av skolstrejken. Det här är hans version av vad som hände under de där dramatiska veckorna. Många av bilderna har aldrig publicerats tidigare. 


ANNONS


– Jag hoppas att de ungdomar och vuxna som läser boken ska kunna hitta både inspiration, handlingskraft och mod här. För om det är något vi behöver de kommande åren så är det fler som vågar säga ifrån, säger Anders Hellberg i ett pressmeddelande.

Boken ges ut med Gretas godkännande och hälften av författarintäkterna går till The Greta Thunberg Foundation.

– Det är förstås oerhört skoj för oss som ett av de ledande klimatförlagen att få ge ut en bok som visar hur en global proteströrelse startar. Alla världsrörelser börjar någonstans – Fridays for future började med Greta, men det är många som tar kampen vidare. Vi på Ordfront förlag lovar att fortsätta ge ut böcker som kan få oss att rädda planeten, säger Pelle Andersson, förläggare och VD på Ordfront.

Foto: Anders Hellberg

Fakta om Anders Hellberg

Anders Hellberg är miljöjournalist och har under de senaste tio åren bland annat jobbat som chefredaktör och ansvarig utgivare på klimatmagasinet Effekt, reporter på Aktuell Hållbarhet (tidigare Miljöaktuellt), samt skribent på Supermiljöbloggen. Numera driver han Bokdjuret, en oberoende och fristående nyhetssajt som med böcker som utgångspunkt tar sig an frågor om miljö, klimat och hållbarhet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »