Ny bok ska ge ny(a) bild(er) av Greta Thunbergs klimatstrejk

Global Strike For Future Stockholm, den 15 mars 2019. Foto: Anders Hellberg

Tre år efter att Greta Thunberg inledde sin skolstrejk för klimatet släpps en bok om hur hon tände gnistan till en global klimatrörelse.

Greta Thunberg: Er tystnad är nästan värst av allt ges ut av Ordfront och är skriven av miljöjournalisten Anders Hellberg som var den som tog den numera ikoniska bilden av Greta i gul regnrock med huvan uppdragen – en bild som sedan dess har synts på omslag världen över.

Boken ges ut på skolstrejkens treårsdag, den 20 augusti 2021, och handlar om de tre första veckorna i augusti och september 2018 och upprinnelsen till den globala massrörelsen Fridays for future. Anders Hellberg gick förbi riksdagen varje dag under Greta Thunbergs första tre veckor av skolstrejken. Det här är hans version av vad som hände under de där dramatiska veckorna. Många av bilderna har aldrig publicerats tidigare. 

– Jag hoppas att de ungdomar och vuxna som läser boken ska kunna hitta både inspiration, handlingskraft och mod här. För om det är något vi behöver de kommande åren så är det fler som vågar säga ifrån, säger Anders Hellberg i ett pressmeddelande.

Boken ges ut med Gretas godkännande och hälften av författarintäkterna går till The Greta Thunberg Foundation.

– Det är förstås oerhört skoj för oss som ett av de ledande klimatförlagen att få ge ut en bok som visar hur en global proteströrelse startar. Alla världsrörelser börjar någonstans – Fridays for future började med Greta, men det är många som tar kampen vidare. Vi på Ordfront förlag lovar att fortsätta ge ut böcker som kan få oss att rädda planeten, säger Pelle Andersson, förläggare och VD på Ordfront.

Foto: Anders Hellberg

Fakta om Anders Hellberg

Anders Hellberg är miljöjournalist och har under de senaste tio åren bland annat jobbat som chefredaktör och ansvarig utgivare på klimatmagasinet Effekt, reporter på Aktuell Hållbarhet (tidigare Miljöaktuellt), samt skribent på Supermiljöbloggen. Numera driver han Bokdjuret, en oberoende och fristående nyhetssajt som med böcker som utgångspunkt tar sig an frågor om miljö, klimat och hållbarhet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,