Johan Renck gör tv-serie av hyllade Abigail Dean-romanen Flicka A

Abigail Dean tv-serie Flicka A
Abigail Dean (foto: Nicola Thompson) debuterade med "Flicka A" i januari i år. Boken har redan blivit en succé världen över och ska nu bli en tv-serie i regi av Johan Renck (arkivbild: Adam Ihse/ TT).

I tio år funderade Abigail Dean över om hon inte borde skriva den där romanen hon alltid drömt om. När hon äntligen kom till skott blev resultatet den närmast tokhyllade Flicka A – som nu också ska bli tv-serie i regi av Johan Renck.

– Allt känns verkligen som en dröm som har blivit sann, säger hon i ett Skype-samtal från London.

Abigail Dean sitter på Googles Londonkontor och talar med TT. Hon har tidigare arbetat på en advokatbyrå, men sade upp sig därifrån för att bli jurist åt Google, ett jobb hon verkligen trivs med. Samtidigt har hon kunnat skriva sin debutroman, som mötts av översvallande kritik både i England och i USA. När visste hon att hon hade en hit?

– När jag började skicka manuset till olika förläggare. Jag började med fem, tre tyckte om den. Jag hade trott att jag skulle få hålla på länge och kontakta mängder med förläggare, om det ens skulle vara publicerbart.

Hålls fångna av föräldrarna

Inspirerad av flera verkliga fall är detta berättelsen om sex barn som hålls fångna av sina religiösa föräldrar. Barnens tillvaro blir alltmer prekär, de svälter, de är smutsiga. Till sist bestämmer sig Lex, hon som senare kommer att kallas för Flicka A, för att försöka rymma. Hon lyckas, uppståndelsen blir stor, fadern begår självmord, modern sätts i fängelse och barnen adopteras bort.

Nu har modern avlidit i fängelse, barnen har ärvt det som i medierna kallats för ”skräckens hus”. Lex, som är bokens berättare, söker upp sina syskon, de flesta av dem har hon inte träffat på åratal, för att diskutera vad de ska göra med huset. Samtidigt får läsaren veta vad som hände i huset och vad som ledde fram till den allt värre tillvaron där.

– Det var främst två fall som inspirerade mig. Dels det här i England med Fred och Rose West, som mördade flera flickor, dels ett fall i USA nyligen med föräldrar som plågade sina barn som en del i en religiös dyrkan, samtidigt som de var den perfekta familjen utåt.

– Vad händer med barn och tonåringar som är med om något liknande? De har så mycket av sina liv kvar, ändå blir de definierade av det som hänt dem. Kan de bli kända för någonting annat?

Pressen exploaterar barnen

Inte minst i England är pressen känd för att exploatera liknande fall, att närmast förfölja barnen.

– Även om barnen skyddas av antagna namn så förföljs och avslöjas de. Och husen där det utspelats blir utflyktsmål. Det är å ena sidan mycket obehagligt, å andra sidan kan de som vill titta få en möjlighet att försöka förstå. Huset i min bok är ett utflyktsmål, Lex försöker vända på det och utnyttja det, säger Abigail Dean.

Kritiker och författarkolleger i USA och England har öst beröm över ”Flicka A”. Abigail Dean tycker att det känns surrealistiskt.

– Samtidigt är detta inte det viktiga. Det som ger mig mest tillfredsställelse är själva skrivandet. Att på kvällen kunna sitta och läsa det jag skrivit på dagen och känna mig extra stolt över en bra mening.

Johan Renck gör tv-serie

När Johan Renck gör tv-serie av boken (troligen blir det sju avsnitt) kommer Abigail Dean att vara delproducent, men hon tänker avhålla sig från att ha för mycket synpunkter och hon tänker definitivt inte skriva manuset.

– Jag föreställer mig att det är två helt olika jobb. Att man förhoppningsvis kan skriva en roman innebär inte att man kan skriva ett tv-manus.

Hon tycker att Flicka A är ett karaktärsdrivet drama med vissa thrilleraspekter. Hennes nästa bok blir däremot mer av ren thriller.

– Den heter The conspiracy och tar avstamp i vår tids konspirationsteorier. Ett terrorattentat äger rum här i England och det leder två personer in i konspirationsteorier.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Boken av Abigail Dean som ska filmatiseras

Flicka A

Flicka A

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-05-03
  • ISBN: 9789137156040
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Abigail Dean

Ålder: 32 år.

Familj: Make.

Bor: I London.

Yrke: Jurist och författare.

Aktuell: Med den hyllade debutboken Flicka A.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.