ANNONS

Abigail Dean tv-serie Flicka A
Abigail Dean (foto: Nicola Thompson) debuterade med "Flicka A" i januari i år. Boken har redan blivit en succé världen över och ska nu bli en tv-serie i regi av Johan Renck (arkivbild: Adam Ihse/ TT).

Johan Renck gör tv-serie av hyllade Abigail Dean-romanen Flicka A

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I tio år funderade Abigail Dean över om hon inte borde skriva den där romanen hon alltid drömt om. När hon äntligen kom till skott blev resultatet den närmast tokhyllade Flicka A – som nu också ska bli tv-serie i regi av Johan Renck.

– Allt känns verkligen som en dröm som har blivit sann, säger hon i ett Skype-samtal från London.

Abigail Dean sitter på Googles Londonkontor och talar med TT. Hon har tidigare arbetat på en advokatbyrå, men sade upp sig därifrån för att bli jurist åt Google, ett jobb hon verkligen trivs med. Samtidigt har hon kunnat skriva sin debutroman, som mötts av översvallande kritik både i England och i USA. När visste hon att hon hade en hit?

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– När jag började skicka manuset till olika förläggare. Jag började med fem, tre tyckte om den. Jag hade trott att jag skulle få hålla på länge och kontakta mängder med förläggare, om det ens skulle vara publicerbart.

Hålls fångna av föräldrarna

Inspirerad av flera verkliga fall är detta berättelsen om sex barn som hålls fångna av sina religiösa föräldrar. Barnens tillvaro blir alltmer prekär, de svälter, de är smutsiga. Till sist bestämmer sig Lex, hon som senare kommer att kallas för Flicka A, för att försöka rymma. Hon lyckas, uppståndelsen blir stor, fadern begår självmord, modern sätts i fängelse och barnen adopteras bort.

Nu har modern avlidit i fängelse, barnen har ärvt det som i medierna kallats för ”skräckens hus”. Lex, som är bokens berättare, söker upp sina syskon, de flesta av dem har hon inte träffat på åratal, för att diskutera vad de ska göra med huset. Samtidigt får läsaren veta vad som hände i huset och vad som ledde fram till den allt värre tillvaron där.

– Det var främst två fall som inspirerade mig. Dels det här i England med Fred och Rose West, som mördade flera flickor, dels ett fall i USA nyligen med föräldrar som plågade sina barn som en del i en religiös dyrkan, samtidigt som de var den perfekta familjen utåt.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– Vad händer med barn och tonåringar som är med om något liknande? De har så mycket av sina liv kvar, ändå blir de definierade av det som hänt dem. Kan de bli kända för någonting annat?

Pressen exploaterar barnen

Inte minst i England är pressen känd för att exploatera liknande fall, att närmast förfölja barnen.

– Även om barnen skyddas av antagna namn så förföljs och avslöjas de. Och husen där det utspelats blir utflyktsmål. Det är å ena sidan mycket obehagligt, å andra sidan kan de som vill titta få en möjlighet att försöka förstå. Huset i min bok är ett utflyktsmål, Lex försöker vända på det och utnyttja det, säger Abigail Dean.

Kritiker och författarkolleger i USA och England har öst beröm över ”Flicka A”. Abigail Dean tycker att det känns surrealistiskt.

– Samtidigt är detta inte det viktiga. Det som ger mig mest tillfredsställelse är själva skrivandet. Att på kvällen kunna sitta och läsa det jag skrivit på dagen och känna mig extra stolt över en bra mening.

Johan Renck gör tv-serie

När Johan Renck gör tv-serie av boken (troligen blir det sju avsnitt) kommer Abigail Dean att vara delproducent, men hon tänker avhålla sig från att ha för mycket synpunkter och hon tänker definitivt inte skriva manuset.

– Jag föreställer mig att det är två helt olika jobb. Att man förhoppningsvis kan skriva en roman innebär inte att man kan skriva ett tv-manus.

Hon tycker att Flicka A är ett karaktärsdrivet drama med vissa thrilleraspekter. Hennes nästa bok blir däremot mer av ren thriller.

– Den heter The conspiracy och tar avstamp i vår tids konspirationsteorier. Ett terrorattentat äger rum här i England och det leder två personer in i konspirationsteorier.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Boken av Abigail Dean som ska filmatiseras

Flicka A

Flicka A

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-05-03
  • ISBN: 9789137156040
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Abigail Dean

Ålder: 32 år.

Familj: Make.

Bor: I London.

Yrke: Jurist och författare.

Aktuell: Med den hyllade debutboken Flicka A.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »