ANNONS

Magnus Linton, författare och journalist. Foto: Cato Lein

Gratis workshops i kreativt skrivande för forskare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Forskare vid svenska lärosäten kommer under 2021 att erbjudas skrivcoachning av författaren Magnus Linton i satsningen Text och stil.

I en gemensam satsning av Natur & Kultur och Institutet för framtidsstudier erbjuds forskare gratis föreläsningar, interaktiva workshops och en särskild skrivarskola under 2021. Coach är författaren och journalisten Magnus Linton, som bland annat har skrivit Text & Stil : Om konsten att berätta med vetenskap 2019, Knark : en svensk historia 2015 och hösten 2021 kommer ut med boken Klimat och moral : kalla tankar i hettans tid.


ANNONS


Syftet med satsningen som går under namnet Text och stil är att minska klyftan mellan forskning och offentlighet, göra aktuell vetenskap mer tillgänglig för en bred allmänhet och höja det kreativa skrivandets status i svensk forskarprosa.


ANNONS


– Det är fantastiskt, säger Magnus Linton i ett pressmeddelande. Intresset för non-fiction är enormt, samtidigt som många forskare under flera decennier rört sig allt längre bort från de breda diskussionerna om samtidens och framtidens stora konflikter och utmaningar. Det är en demokratigärning att Natur & Kultur på detta sätt vill bidra till vetenskapens bredare återkomst i essäistik, samhällsdebatt och sakprosa.

Under 2020 drevs ett liknande projekt finansierat av Riksbankens Jubileumsfond som nära 800 forskare fick del av, och att Natur & Kultur nu tar över finansieringen med sikte på en fortsättning till åtminstone 2023 betyder att över tusen forskare kommer att ges möjlighet till skrivutveckling i små eller stora doser.

Projektet riktar sig till både juniora och seniora forskare vid landets alla lärosäten. Under vår och höst ges 15 interaktiva workshops om skrivande, 30 inspirerande föreläsningar om textberättandets tekniker och utmaningar och under senhösten arrangeras en tvådagars skrivarskola i Stockholm.

– Stiftelsen Natur & Kultur arbetar för att stärka en demokratisk samhällsutveckling, i den uppgiften har tillgängliggörandet av forskningsresultat till en bred allmänhet på svenska språket en naturlig plats. Vi vill därför stimulera forskare att vid sidan av sitt akademiska uppdrag också bidra i offentligheten med texter och böcker inom viktiga samhällsfrågor. Magnus Lintons viktiga arbete på svenska lärosäten kommer att bidra till att stärka forskares populärvetenskapliga skrivande, säger Per Almgren, vd Natur & Kultur, i pressmeddelandet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL