ANNONS

Författare kan bara söka stipendier för pappersböcker

Ebok stipendier
Eböcker blir alltmer populära, men de berättigar inte författare att söka arbetsstipendier ur medel från biblioteksersättningen. Foto: iStock.

Författare vars böcker inte getts ut som pappersbok kan inte söka stipendier från Författarfonden. ”Felet” är 2012 års litteraturutredning.

För några år sedan var det en icke-fråga, och definitivt för nio år sedan när Litteraturutredningen presenterades. Det var nog ingen som funderade jättemycket över effekten av det beslut som då togs, eller förtydligades.

Ingen biblioteksersättning för elektroniska böcker

I utredningen konstaterades nämligen ”Biblioteksersättningen bör inte innefatta ersättning för elektroniska utlån. Skälet till det är att det inte finns någon inskränkning i spridningsrätten att kompensera i detta fall.”

  • ”Elektroniska böcker” är ur rättslig synvinkel att jämställa med elektroniska tjänster och det finns inga exemplar som fritt får spridas vidare sedan de sålts på marknaden.
  • Det innebär att biblioteken måste avtala om det kontinuerliga användandet med rättighetshavarna (oftast förlag) och upphovsmännen då bör få ersättning för nyttjande denna väg.

Många miljoner som ändå inte räcker

”Elektroniska böcker” eller – som vi säger på 2020-talet – digitala böcker ger alltså ganska logiskt ingen biblioteksersättning eftersom biblioteken (oftast) betalar per utlåning. Jag skriver oftast för det finns även licensmodeller som efterliknar fysiska exemplar. Men majoriteten av e-lånen betalas per styck.

ANNONS

På den tiden var digital utlåning inte stor. Framför allt var det ovanligt med böcker som enbart gavs ut i digitalt format. Så är det inte 2021 och det har vissa författare insett när de tänkt söka arbetsstipendier hos Författarfonden.

Under 2021 har Författarfonden 49,7 Mkr från biblioteksersättningen att fördela på 1-, 3- och 5-åriga arbetsstipendier. Dessutom har den förstärkts med extra medel med anledning av coronapandemin.

Till vårens ansökningsomgång har 1258 stipendieansökningar inkommit. Lägsta stipendiebeloppet är 50 000 kr, alltså motsvarar bara denna omgångs ansökningar minst 63 Mkr. Historiskt har var femte ansökan kunnat beviljas. 

Effekten – kan inte få stipendier för digitala böcker

Men för att ens kunna söka arbetsstipendier så måste författarens bok finnas i fysisk form, en pappersbok. Det är logiskt eftersom biblioteksersättningen från staten inte omfattar ”elektroniska böcker”.

Det är dock en klen tröst för en författare som getts ut endast i digital form, för streaming och download. Så för den författare som tänker söka stipendier, som anser att deras böcker är tillräckligt bra för att leva upp till kvalitetskraven, så gäller det att se till att boken ges ut i pappersform. Det räcker med POD-tryck.

Fördelen är ju dessutom att den kan köpas in av biblioteken och lånas ut fysiskt. Det är trots allt fysiska utlån som dominerar på biblioteken även idag.

Framtiden är snart här

Redan i Litteraturutredningen spanar man mot framtiden och skriver ”bör regeringen, för det fall att nivåerna i biblioteksersättningen inte längre kan motiveras av utlånen, i stället överväga att förstärka de andra bidrags- och stipendieanslag som också finns på området”.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Så där har vi ytterligare en boll för regeringen – vilka stipendier kan våra helt digitala författare söka? Det är ju inte alla som är bästsäljare och kan leva på streamingintäkter allena.

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #290 som kom ut igår. Häng med i bokbranschen, prenumerera (kostnadsfritt)!

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL