Nominerade till debutantpriset Slangbellan: Seluah Alsaati (foto: Fredrik Skogkvist), Mitch Fredriksson (foto: Magnus Liam Karlsson) och Elin Hägg (foto: Linnea Ronström).

Seluah Alsaati, Mitch Fredriksson och Elin Hägg nominerade till Slangbellan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tre författare är nominerade till Slangbellan 2020 för bästa debut inom barn- och ungdomslitteratur. Vinnaren utses den 19 maj.

Litteraturpriset Slangbellan delas ut årligen av barn- och ungdomslitterära sektionen i Sveriges Författarförbund för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur.


ANNONS


I vanlig ordning presenteras nu tre nominerade författare varav en kommer att utses till vinnare. Priset delas ut 19 maj 2021 på barnboksfestivalen Litteralund (som blir ett digitalt evenemang).

Här är de nominerade till Slangbellan med juryns motiveringar:

ANNONS

Inte din baby av Seluah Alsaati (Natur & Kultur)

Inte din baby är en mörk berättelse om att som ung tjej befinna sig i en destruktiv relation där kärleken får stå tillbaka för svartsjuka, kontrollbehov och manipulation. Men det är också en ljus berättelse om systerskap och att hitta tillbaka till sig själv. Med en rapp, humoristisk och nydanande prosa lyckas Seluah Alsaati ge liv och röst åt bokens unga huvudperson, Samira. Det är en imponerande debut som inte lämnar någon oberörd.

Inte din baby

Inte din baby

Fail av Mitch Fredriksson (Rabén & Sjögren)

Fail är en imponerande debutroman om maktkamp och utsatthet. Med andan i halsen får vi följa Kattis urspårade agenda där viljan att hämnas blir starkare än något annat. Vi dras in i en värld utan förlåtelse eller ursäkter. Mitch Fredriksson har ett språk som rinner och väller fram över sidorna. Han har skapat en karaktär som berör och upprör och som är svår att skaka av sig.

Fail

Fail

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Flexband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-09-04
  • ISBN: 9789129727432

Dömda kvinnor av Elin Hägg (Opal förlag)

Hägg slår i Dömda kvinnor fast: alla tider har varit oerhört svåra, särskilt för kvinnor. Här finns inga ljuspunkter men gott om intressanta och fasaväckande historier. Dömda kvinnor handlar om rättsväsendet och domar. Det kan tyckas krångligt och snårigt, men Hägg berättar historierna med lätt hand, om barnamord och spionage, men också om utsattheten som kvinnor genom historien fått utstå för att de velat bestämma själva över sina egna kroppar och liv. Hägg är etnolog, hon gör både bilder och text, och texten blir aldrig tillrättalagd. Istället är tilltalet respektfullt, för Hägg litar på att barnen klarar av de jobbiga delarna. 

Dömda kvinnor : förbryterskor i Sveriges historia

Dömda kvinnor : förbryterskor i Sveriges historia

  • Förlag: Opal
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-02-26
  • ISBN: 9789172262133

Tidigare vinnare

2019: Anna Hörnell med I Kalifornien skälver jorden

2018: Helena Hedlund med Det fina med Kerstin

2017: Lisa Lundmark med Haj-Jenny

2016: Maja Säfström med Fantastiska fakta om djur

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL