ANNONS

Lagerhållning nästa pusselbit för Publit i distribution av pappersböcker

Lina Areklew, Sälj- och Marknadschef på Publit. Foto: Rosa Sundahl.

För mer än tio år sedan predikade Publit att böcker borde tryckas on demand, en i taget. Ändå lanserar Publit nu en ny tjänst – för lagerhållning av stora och små upplagor.

– Visst är det väl lite emot vår filosofi. Men det har funnits ett stort intresse, ett sug efter att kunna lagerhålla framför allt mindre upplagor på ett smidigt sätt. Så vi tror att kombinationen blir klockren, säger Lina Areklew, sälj- och marknadschef på Publit sedan ett och ett halvt år tillbaka.

Faktum är att projektet kring att kunna erbjuda lagerhållning har pågått långt innan Lina började där. Eftersom undertecknad själv varit kund hos Publit framförde jag önskemålet redan för tio år sedan.

Men det har dröjt innan Publit hittade rätt partner för projektet – Speed Logistics. De båda parterna presenterade samarbetet redan i september 2018 men sedan har det tagit ytterligare tid att bygga upp systemet bakom. De senaste månaderna har man testkört och är nu redo att rulla ut det för alla kunder som vill från 1 mars.

ANNONS

Vill förändra lager och distribution

Tanken är att den nya distributionslösningen ska revolutionera eller åtminstone förändra synen på logistik på flera sätt. Dels vill Publit utmana den nuvarande modellen med provision på bokförsäljningen som används av både Förlagssystem och Stjärndistribution.

– Vi tycker det är fel att förlagen får betala väldigt mycket för böcker som säljer bra. Istället vill vi att förlagen ska se värdet i att använda vår plattform och betala en licenskostnad varje månad. Vi har gjort räkneexempel med kunder som halverat kostnaden jämfört med vad de betalar hos sin nuvarande distributör, säger Lina.

Som alltid ska det poängteras att varje förlag måste göra sin egen uträkning. För även Publit har rörliga kostnader utöver månadsavgiften. Provisionen försvinner och ersätts av en licenskostnad som börjar på 1 695 kr/månad för Basic som omfattar upp till 5 titlar och Premium med obegränsat antal titlar från 4 995 kr/månad.

– Utöver månadsavgiften betalar man sedan för orderrader, pack och plock, inleveranser samt pallplats eller plockplats beroende på hur många böcker man har i lager. Men vi gör en uträkning för varje kund så att de kan jämföra med vad de betalar idag, säger Lina.

ANNONS

En del enklare lagerlösningar (exempelvis kommissionsavtalet hos Förlagssystem) saknar möjlighet att lägga in rabatter för enskilda återförsäljare, något som är ett krav vid exempelvis centrala inköp eller för att kunna medverka på bokrea.

Finns det stöd för återförsäljarrabatter?
– Vi har i pipeline att bygga systemstöd för detta. Just nu kan vi hantera det manuellt åt kunder som behöver det.

Snabbkurs i POD-begreppet

För den som inte är insatt i begreppet POD (print on demand) så bygger det kortfattat på att eliminera lager helt. När någon beställer ett exemplar av en bok via nätbokhandel, egen shop eller i vanlig bokhandel, trycks ett exemplar av boken och skickas till återförsäljaren (eller slutkund). Det gör att förlaget slipper binda pengar i en tryckt upplaga och betala pallhyra till distributören varje månad. Det innebär även att böcker aldrig behöver bli out-of-print, oavsett om det gått tre eller sjuttio år sedan utgivningen.

Nackdelen med POD är att styckpriset blir högre. Det är dyrare att trycka ett exemplar än att trycka femtio eller tusen. Därför vill förlag gärna trycka åtminstone en liten upplaga när boken släpps. Men där man för några år sedan alltid tryckte 1 000–1 500 ex så väljer många nu att trycka 300–500 ex.

– Den stora vinsten med vår lösning blir att åstadkomma sömlös POD. Förlaget kan lagerhålla boken även i mindre upplagor men när de ser att försäljningen sjunker så kan de växla över till POD istället. Eller omvänt, om man har en bok som POD och den rusar iväg och börjar sälja mycket kanske man trycker en upplaga och levererar in den på Speeds lager, säger Lina.

Sömlös POD – växla mellan lager och inget lager

Flexibilitet och effektivitet. För att kunna ”växla över till POD” krävs att bokens tryckfiler finns i Publits system och det är även ett krav för att nyttja lagerlösningen. Det skapar också vissa begränsningar eftersom Publit idag inte kan erbjuda alla format på böcker.

Allra bäst fungerar det om man redan tryckt originalutgåvan i mjukband.

– Men vi diskuterar med tryckeriet och kommer troligen att erbjuda fler tryckformat framöver just för att kunna serva dem som vill lagerhålla en inbunden bok och växla över till POD när den tar slut.

För de kunder som vill trycka en upplaga på Publits tryckeri för POD så kommer man att erbjuda mängdrabatt (från 200 exemplar). Men annars kan förlaget anlita vilket tryckeri de vill, precis som idag.

Och det ska sägas att inte alla böcker är lämpliga att trycka i POD. Enklast och bäst är det för vanliga romaner, textböcker med svartvit inlaga utan bilder. Även om det går att trycka bilder även i färg.

– Man kan väl säga att POD inte är optimalt för en coffee table-bok, säger Lina.

Samla digital och fysisk distribution

Redan före lanseringen av tjänsten står det flera kunder på kö som vill byta. En annan fördel som Publit gärna vill lyfta fram är att den nya lagerlösningen gör att förlagen kan samla sin distribution på ett ställe – både fysiska och digitala böcker.

– Jag tror det är något som lockar. Vi är de enda som kan erbjuda tryck och lagerhållning av pappersböcker samtidigt som vi hjälper till med distribution av eböcker och digitala ljudböcker både för download och streaming. Förlaget får en överblick på all försäljning och alla filer samlade på ett ställe, säger Lina.

Det enda som skulle kunna sägas saknas är väl POD av fysiska ljudböcker. Det är visserligen en krympande marknad, men kanske man kunde trycka MP3-CD-skivor on demand? Det kan ju bli ljudbokens vinylskiva.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Publit levererar nu även till Amazon och har gjort sin första inleverans dit. Än så länge jobbar dock Amazon bara med att lagerhålla bästsäljande titlar och flera förlag har konstaterat att deras POD-titlar hos Publit fortfarande står som ”ej tillgänglig” på Amazon.se.

– Vi har en bra dialog med Amazon så vi hoppas att de snart kommer att tillgängliggöra alla titlar som finns i vårt system. Precis som Bokus och Adlibris redan gör, säger Lina.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL