ANNONS

Ebokspirater eller trojanska hästar

Hur stort är problemet med piratkopierade eböcker? Oftast handlar det om bedragare som vill lura dig att ladda ner en trojan eller lämna ut dina kreditkortsuppgifter. Illustrationer: iStock. Animation: Boktugg.

Är ebokspirater ett hot mot svenska förlag och författare som gör att vi säljer färre böcker? Boktugg surfar till sajter som utlovar fri nedladdning av pdf- och epub-filer. 

Nästan varje vecka får vi frågan (eller ser den i Facebookflödet): Någon har piratkopierat min ebok – vad ska jag göra? Går det att polisanmäla eller kontakta Författarförbundet? 

I veckan fick vi ett ännu mer spännande lead. Ett mindre förlag släppte en bok precis före jul, i pappersformat. Men redan till nyår fanns boken ute på en piratsajt som pdf. Trots att boken inte fanns till försäljning varken som pdf eller ebok utan bara i fysiskt format.

Piraterna lurar författare innan boken är ute

Det händer ju att hackers och piratkopierare gör sig extremt besvär för att komma över en ny het titel innan den finns i butik. Vi vet att det är så:

ANNONS
  • Det finns de som låtsas vara en agent eller förläggare som mejlar författaren och ber hen skicka senaste versionen av sitt manus. Flera rapporterade fall i USA och Storbritannien, något New York Times uppmärksammat
  • Hemlighetsmakeriet kring Dan Browns böcker som tvingade svenska översättare att sitta på plats. Även Harry Potters förlag var livrädda för piratkopior av bok sju.  

Så enkelt är det att scanna en bok

Att scanna en bok är enkelt idag. Bara ta pappersboken, riv bort pärmarna och skär bort limbindningen (eller är det en äkta trådbunden?) och mata in den i en scanner med OCR-tolkning. Eller bara scanna som bilder.

På nolltid har du en pdf som kan laddas upp på en piratsajt och säljas. Eller? Låt oss titta på ekonomin i detta. Inköp av bok. Tiden för att skära ner den, scanna den och paketera som en pdf. Det tar ändå några timmar. Hundratals kronor i arbetstid.

Om du inte investerar i en automatisk bokscanner – som fixar det utan att skada boken.

Piraternas bästa metod: fake books

Varför krångla till det? Den enklaste metoden är att skapa fejkade PDF:er och Epub-filer. Eller faktiskt inte ens skapa filerna, bara illusionen av att man har dem. Som att sälja en mobiltelefon på Blocket och skicka ett hålslag till köparen.

De flesta är inte pirater utan bedragare:

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!
  • Lockar med tusentals eböcker, bara registrera dig som medlem och visa att du inte är en pirat genom att lämna kreditkortsnumret.
  • Lockar med att filen är klar för nedladdning, men istället för en ebok låta dig ladda ner en trojan.

Idag kan du läsa på Boktugg om hur Cayenne förlag hittade sin nya bok på en ”piratsajt” och vi tittar på hur det kan dyka upp dussintals nya ”piratsajter” varje vecka.

Fotnot: Den här artikeln är hämtad ur fredagens nyhetsbrev. Prenumerera kostnadsfritt för att hålla koll på bokbranschen.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL