Cayenne förlag: Vår bok är inte ens utgiven som ebok ännu

bedragare ladda ner ebok gratis
Boken Från sängbunden till maraton av Björn Eklund har inte ens utkommit som ebok ännu - men erbjuds för nedladdning av en falsk sajt. De har till och med tryckt ihop omslagsbilden till kvadratiskt format. Montage: Boktugg. Foto: iStock.

Boken är så ny att eboken ännu inte släppts. Ändå lockar bluffsajter med nya boken Från sängbunden till maraton som gratis PDF eller Epub. På Cayenne förlag känner man sig utnyttjade av bedragarna.

I en separat artikel berättar vi om ebokspiraterna som egentligen snarare är eboksbluffare. En rad författare och förlag har kontaktat Boktugg, och i olika forum på Facebook ställs frågan regelbundet.

Ett av de förlag som drabbats är Cayenne förlag. I mitten av december kom Från sängbunden till maraton ut i inbundet format. Det är nu en av de titlar som bedragarna använder för att locka med fri nedladdning och därigenom lura av svenskar kreditkortsuppgifter, en så kallad phising scam.

När upptäckte du att boken Från sängbunden till maraton erbjöds hos piratsajter och vad var din första tanke?
– Jag googlar regelbundet på boktitlarna från mina två förlag Cayenne och Design Sundsvall, för att se om det skrivits några recensioner på de nya böckerna. Första gången jag googlade på Från sängbunden till maraton dök det upp en sajt som erbjöd gratis nedladdning av boken som ebok. Min första tanke var naturligtvis att det var något skumt med detta, eftersom vi ännu inte producerat någon version i eboksformat, säger Svenåke Boström.

Samtidigt tänkte han att det ju inte är omöjligt att någon skulle kunna köpa boken och skanna in sidorna för att göra en pdf-bok.

– Men varför skulle man göra detta utan att ta betalt? Man måste naturligtvis registrera sig på sajten för att få tillgång till de påstådda eböckerna. Jag provade att göra detta, men när det då krävdes att man skulle registrera ett kontokort anade jag ugglor i mossen. Jag avbröt naturligtvis. När jag en vecka senare gjorde en ny googling på samma boktitel var det helt plötsligt sex sajter som erbjöd gratis ebok på samma titel.

Så här ser bluffsidan ut. Det finns en del ledtrådar till att det är en bluff, exempelvis en lista med spanska titlar till höger. Men även att omslagsbilden förvrängts.

Just den här titeln finns inte alls i digitala format ännu, varken ebok eller ljudbok? Berätta hur ni resonerat?
– Jag fick manuset till boken i höstas, så vi koncentrerade oss helt på att få ut boken innan jul. Vilket vi också lyckades med. Nu när helgerna är över kommer vi omgående att producera en ebok, samt se över lämpligaste väg för att även producera en ljudbok, säger Svenåke Boström.

Hur har boken gått annars, hos nätbokhandeln och andra återförsäljare?
– Boken säljer bra eftersom det är ett dramatiskt och spännande människoöde. Dessutom är det omkring 30 000 personer bara i Sverige som har drabbats av ME, denna sjukdom som fortfarande inte erkänns av stora delar av den svenska vården och Försäkringskassan. Författaren har också fått ett stort antal positiva kommentarer från drabbade familjer efter att boken publicerades. Att förhandsintresset varit stort visar bland annat det faktum att min distributör Förlagssystem direkt beställde en upplaga som var 3-4 gånger så stor som vanligt när det gäller böcker från mina förlag. Dessutom valde Akademibokhandeln att direkt ta in den i sin försäljning.

Nytt imprint på Sundsvalls förlag

Cayenne förlag är nystartat, men Svenåke Boström startade sin första förlagsverksamhet 2011 då han slutade sin anställning som medieutvecklare på Sundsvalls tidning.

– Jag var då inriktad på böcker med ett lokalhistoriskt perspektiv, kopplat till Sundsvall och södra Norrland. Då med förlagsnamnet Design Sundsvall, eftersom jag också jobbade med vykort och annan bildproduktion. Det har blivit 13 böcker sedan dess, säger Svenåke.

Under hösten 2020 fick han in tre böcker som Svenåke såg skulle kunna nå en mycket större publik. Han bestämde sig för att etablera ett nytt förlagsnamn som inte var så lokalt präglat. Efter en dialog med ett par medarbetare i Sundsvall blev det nya förlagsnamnet CayenneBöcker med krydda, som det står på förlagets hemsida.

– De två första böckerna på förlaget blev ovan nämnda Från sängbunden till maraton, samt Lenins Guld. Den senare en thriller som lanserades i samband med Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i november. Den tredje boken Hjördis Schymberg – sågverksjäntan som blev hovsångerska, hade redan gått så långt i produktionen att den fick behålla förlagsnamnet Design Sundsvall.

Vad har du på gång inför 2021?
– En egen bok för första gången på flera år med titeln Om jag varit en humla – eller Hål i huve’t på en murvel. En ärlig och utlämnande självbiografi kring en dold sjukdom som upptäcktes av en slump, men som i övrigt kretsar mycket kring mina drygt 30 år i mediebranschen. Den skulle lika gärna kunna ha undertiteln Tidningsbranschens uppgång och fall. Jag har också tillsammans med författarkollegan och vännen Nils Johan Tjärnlund börjat skriva på en bok inför Sundsvalls 400-årsjubileum 2021. Sent i höstas bestämde kommunen att firandet framflyttas till 2024, ett år som också kan användas som jubileumsår. Men det är en annan historia. Så den boken får troligen vila till 2024.

Gratis är ofta bedrägeri

Om du ser en sajt som erbjuder gratis eböcker i mängder för fri nedladdning så är det sannolikt någon form av olagligheter inblandade, antingen piratkopiering eller bedrägeri. Använd lagliga prenumerationstjänster eller nätbokhandlar för att köpa eböcker och digitala ljudböcker så får både förlag och författare betalt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL