Spegelmannen av Lars Kepler är en av de svenska böcker som används som bete i kreditkortsfiske av internationella kriminella nätverk. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Bluffen: Svenska böcker som gratis PDF och Epub – vill debitera ditt kreditkort

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Svenska eböcker ska gå att ”ladda ner gratis PDF eller Epub”, lovar dussintals sajter i sökresultat på Google. Förlag och författare är oroliga för piratkopior. Men sajten download-pdfs.com lurar köparna att betala 60 dollar i månaden för ingenting.

Ett flertal svenska förlag och författare har hört av sig till Boktugg de senaste veckorna efter att de hittat sina egna böcker vid sökningar på Google. Bland de legitima träffarna från Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln, Boktugg, Smakprov och förlagets egen sida ligger plötsligt helt okända sidor som utlovar gratis Pdf- och Epub-filer.


ANNONS


Gratis eböcker? Är det piratkopiering? Och hur orolig bör man vara som författare och förlag?

Ännu mer skrämmande blir det när du söker på samma boktitel och lägger till Epub. Då kan plötsligt de tio första resultaten leda till dessa piratsajter. Eller rättare sagt, det som ger sken av att vara piratsajter.

ANNONS

Det man ser är en rad spanska sidor. Vi tittar exempelvis på difaregolf.es som ju låter som en golfsajt. Men sökningar i Google visar att den förekommer med rader av subdomäner och mer än 94 000 sidor har indexerats av Google. Förutom svenska eböcker lockas det med spanska titlar och en handfull andra språk.

En koll i Internet Archive Wayback Machine visar att det 2014 fanns en sajt på domänen som handlade om golf. Ett företag i Malaga som erbjöd golfpaket av olika slag. Vi tittar på snapshots av hur hemsidan såg ut och även 2016, 2017 och i augusti 2019 är det golf för hela slanten.

Sajten difaregolf.es år 2014.
Sajten difaregolf.es år 2021.

Men därefter händer något. Det kan vara så att företaget läggs ner, domännamnet förnyas inte och kan då registreras av vem som helst. Bedragare ser värdet i att det finns bra med inlänkar och en trovärdighet hos Google eftersom sajten existerat sedan 2014. En perfekt värd för en parasit som sedan snabbt bygger nya sajter på löpande band med olika subdomäner.

I nästa steg hämtar bedragarna information från någon svensk nätbokhandel som har information om böcker och fyller sidorna med denna. Det spelar ingen roll för dem hur bra informationen är, det räcker med titel, bild och beskrivning av boken. Dessutom lägger de till en massa text om gratis eböcker och olika format för att kunna ranka bra på detta.

”Tusentals GRATIS e-böcker att läsa när som helst, var som helst! Imponerande kunskapskraft till hands! Upptäck och olika författare. Bläddra i kategorierna för att hitta dina favoritlitterära genrer: romantik, fantasi, spänning, noveller, barn- och ungdomsböcker. På den här webbplatsen kan du till exempel ladda ner en bok [bokens titel] gratis utan att registrera dig. Vi stöder olika format. Du kan läsa våra böcker på olika enheter, surfplattor, mobiltelefoner och många andra stöds. Nya böcker och författare läggs till dagligen”, skriver bedragarna på maskinöversatt men ändå bedräglig svenska.

Exempel på en bluff-sida som erbjuder Lars Keplers Spegelmannen som gratis PDF.

Att detta är internationella bedragare syns tydligt på hur många olika språk de erbjuder och det faktum att de listar .mobi som format – knappast många svenskar som efterfrågar det eller hur?

På den fejkade boksidan finns två tydliga knappar: Ladda ner bok PDF och Läsa bok online. Ibland leder dessa till sajten download-pdfs.com som i sin tur länkar vidare till en tredje sajt där du uppmanas att bli medlem för att kunna läsa inte bara den boken utan tusentals andra.

Du måste först bli medlem, men det är gratis säger bedragarna och nu har du skickats vidare till en ny sajt.

I andra fall luras du att klicka på en länk som säger att din fil är redo för nedladdning, och då kan det i värsta fall installeras skadliga filer, trojaner, på din dator om du inte har ett uppdaterat virusskydd.


ANNONS


Men det vanligaste är som sagt att de vill komma över kreditkortsuppgifter för att dels debitera dig pengar – och än värre sälja dessa vidare till andra aktörer.

Men hur kan folk gå på det här undrar du? Vem betalar över 500 kronor i månaden (en av de sajter vi kollat debiterade 58 pund) för tillgång till eböcker när det finns streamingtjänster?

Jo, bedragarna lockar med gratis medlemskap men förklarar att du behöver ange kreditkortsuppifter för att bekräfta att du inte är en bot (datorprogram) utan en människa. Sedan debiterar de ditt kort i alla fall.

Idag kräver visserligen de flesta banker att du bekräftar kortköp med bank-ID eller SMS-kod vilket förmodligen gör det svårare för dessa bedragare. Men det är inte alla som läser så noga, framför allt inte om de fått ett budskap om ett belopp som dessutom är i en främmande valuta. Kanske tänker de också att det är ett engångsbelopp medan de i själva verket signerat en månadsbetalning. Därmed kan det snabbt bli tusenlappar.

Förlorar förlag och författare pengar på bedrägerierna? Nja, den risken är nog minimal. Det ska rätt mycket till för att någon ska välja att köpa en pdf eller epubfil av din bok från en suspekt sida. Däremot är det förstås obehagligt, bara vetskapen att dina böcker används som verktyg i brottslighet. Och att den som söker efter en ebok riskerar att hamna på en sajt som bara försöker lura läsaren på pengar.

Varför raderar inte Google de här fejkade sajterna från sitt index? Svaret är att de gör det. Hela tiden. Men bedragarna ligger steget före. De lägger upp hundratals, kanske tusentals sajter och när en försvinner ur index för att den svartlistats så dyker nya upp samma dag. En ständig kamp för Google.

Bedrägerierna görs storskaligt och globalt.

Hur undviker jag bluffen med gratis eböcker?

  1. Klicka aldrig på länkar som erbjuder gratis eböcker och som leder till suspekta domänadresser.
  2. Om du inte lydde första rådet utan kommer in på en boksida med nya knappar – klicka inte på dem!
  3. Om du ignorerat både första och andra rådet och ändå klickat vidare och nu uppmanas att ladda ner en fil eller att bli medlem – gör inte det.
  4. a) Om du ignorerat de tre råden ovan och laddat ner en fil och kanske dessutom klickat på den och installerat något – gör en sökning med ditt antivirusprogram eller be en expert om hjälp. Du har troligen installerat en trojan som kommer att försöka stjäla dina lösenord.
    b) Om du ignorerat råd 1-3 och hamnar på en sajt som ber dig fylla i dina kreditkortsuppgifter – gör inte det, även om de lovar att inte dra några pengar utan endast vill att du ska bekräfta att du inte är en robot genom att ge dem access till ditt kreditkort.
  5. Om du ignorerat råd 1-3 och 4 b och trots allt fyllt i dina kreditkortsuppgifter – ta kontakt med din bank och spärra kortet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL