Böckerna som säljer bäst i julhandeln 2020

Böcker är fortfarande en populära julklapp. Och ofta satsar julklappsköparna på "säkra kort" som fått fina recensioner eller varit bästsäljare under det gångna året. Arkivbild: Vilhelm Stokstad/TT.

En bok som inte vill bli läst, en presidents memoarer och en inblick i en buddhistmunks liv. Här är böckerna vi älskar att ge bort i julklapp.

Med bara några dagar kvar till julafton är julhandeln i full gång. Och svenskarna älskar att köpa böcker i julklapp, även i år då en stor del av julhandeln sker på nätet.

Barn- och fackböcker

På Adlibris märker man varje år att barnböcker är de som procentuellt ökar mest under julhandeln. I år ligger komikern David Sundins första barnbok, ”Boken som inte ville bli läst”, etta på bokhandelns lista över de tio mest sålda böcker i december. Tvåa är ”Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk”, Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om sina 17 år i buddhistiskt kloster. På tredje plats kommer influeraren Thérese Lindgrens självhjälpsbok ”Mitt bästa år: En bullet journal för att må bättre”.

Enligt Adlibris försäljningschef Sakari Luovo går förutom barnböcker även fackböcker som speglar nutiden ofta bra i julhandeln. Den tidigare amerikanske presidenten Barack Obamas självbiografi ligger högt på många listor.

– Den är ett säkert julklappskort och förmodligen en effekt av det amerikanska valet. Folk känner nog behovet av ett annat perspektiv än Trumps och en inblick i hur det egentligen är att vara president i USA, säger Luovo.

Säkra kort

Anna Austin, kategorichef på Bokhandelsgruppen som äger Akademibokhandeln, konstaterar även hon att julens topplistor de senaste åren dominerats av fackböcker, men även deckare. Deras lista toppas i år av Obamas memoarer, följt av Lindebladhs buddhistbok och Lars Keplers ”Spegelmannen”. I fjol bestod topp 3 enbart av fackböcker.

”Det kan vara så att det upplevs som ett säkrare kort att köpa en omskriven fackbok i julklapp till någon snarare än en litterär roman”, skriver hon i ett mejl till TT.

Just ”säkra kort” är något som dominerar när svenskarna ska köpa julböcker: menar Austin:

”Försäljningen koncentreras i högre utsträckning kring ’recensionsdarlings’, storsäljare och topplistor”, skriver hon.

LÄS ÄVEN: Topplistorna – böckerna som sålde bäst vecka 50

Bästsäljare

Överst på Pocketshops lista över böcker som sålt bäst i december ligger Karin Smirnoffs kritikerrosade ”Sen for jag hem”. Pocketshops julhandel domineras ofta av skönlitteratur, men även det beror på vad som sålt bra under övriga året. Bästsäljarna hamnar alltså i regel högt upp på jullistan.

– Oftast skönlitteratur, sen om det är romaner eller spänningstitlar beror lite på vad som varit mest efterlängtat det året. Facktitlar kan också dyka upp på topp tre hos oss i december, säger Lina Johansson, inköpare.

Text: Sara Haldert/TT

Fakta: De mest populära julböckerna

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL