ANNONS

Böcker är fortfarande en populära julklapp. Och ofta satsar julklappsköparna på "säkra kort" som fått fina recensioner eller varit bästsäljare under det gångna året. Arkivbild: Vilhelm Stokstad/TT.

Böckerna som säljer bäst i julhandeln 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En bok som inte vill bli läst, en presidents memoarer och en inblick i en buddhistmunks liv. Här är böckerna vi älskar att ge bort i julklapp.

Med bara några dagar kvar till julafton är julhandeln i full gång. Och svenskarna älskar att köpa böcker i julklapp, även i år då en stor del av julhandeln sker på nätet.

Barn- och fackböcker

På Adlibris märker man varje år att barnböcker är de som procentuellt ökar mest under julhandeln. I år ligger komikern David Sundins första barnbok, ”Boken som inte ville bli läst”, etta på bokhandelns lista över de tio mest sålda böcker i december. Tvåa är ”Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk”, Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om sina 17 år i buddhistiskt kloster. På tredje plats kommer influeraren Thérese Lindgrens självhjälpsbok ”Mitt bästa år: En bullet journal för att må bättre”.

Enligt Adlibris försäljningschef Sakari Luovo går förutom barnböcker även fackböcker som speglar nutiden ofta bra i julhandeln. Den tidigare amerikanske presidenten Barack Obamas självbiografi ligger högt på många listor.

– Den är ett säkert julklappskort och förmodligen en effekt av det amerikanska valet. Folk känner nog behovet av ett annat perspektiv än Trumps och en inblick i hur det egentligen är att vara president i USA, säger Luovo.

Säkra kort

Anna Austin, kategorichef på Bokhandelsgruppen som äger Akademibokhandeln, konstaterar även hon att julens topplistor de senaste åren dominerats av fackböcker, men även deckare. Deras lista toppas i år av Obamas memoarer, följt av Lindebladhs buddhistbok och Lars Keplers ”Spegelmannen”. I fjol bestod topp 3 enbart av fackböcker.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

”Det kan vara så att det upplevs som ett säkrare kort att köpa en omskriven fackbok i julklapp till någon snarare än en litterär roman”, skriver hon i ett mejl till TT.

Just ”säkra kort” är något som dominerar när svenskarna ska köpa julböcker: menar Austin:

”Försäljningen koncentreras i högre utsträckning kring ’recensionsdarlings’, storsäljare och topplistor”, skriver hon.

LÄS ÄVEN: Letar du efter bästa appen för ljudböcker? Vi har testat alla.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

LÄS ÄVEN: Topplistorna – böckerna som sålde bäst vecka 50

Bästsäljare

Överst på Pocketshops lista över böcker som sålt bäst i december ligger Karin Smirnoffs kritikerrosade ”Sen for jag hem”. Pocketshops julhandel domineras ofta av skönlitteratur, men även det beror på vad som sålt bra under övriga året. Bästsäljarna hamnar alltså i regel högt upp på jullistan.

– Oftast skönlitteratur, sen om det är romaner eller spänningstitlar beror lite på vad som varit mest efterlängtat det året. Facktitlar kan också dyka upp på topp tre hos oss i december, säger Lina Johansson, inköpare.

Text: Sara Haldert/TT

Fakta: De mest populära julböckerna

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL