ANNONS

Boktips inför julen 2020 – här är böckerna alla snackar om

Ett par hårda klappar under granen förlänger julen. Arkivbild: Pontus Lundahl/TT.

Aldrig har väl boken passat så bra under granen – litteraturen har varit en räddning för många när livet ställdes på ända. Här är klapparna som räcker länge och räddar coronajulen.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Alla pratar om

Samlade verk av Lydia Sandgren
En av årets stora litterära sensationer. Sandgrens tegelstensdebut är en vattendelare: storartad läsning enligt många medan andra inte är lika förtjusta. Oavsett omdömet är nog många nyfikna på den omtalade bok som också fick årets Augustpris.

Renegater av Klas Östergren
40 år efter ”Gentlemen” avslutar Klas Östergren trilogin om livsnjutaren Henry Morgan. Finalen rymmer det svenska fiaskot med Jas-planen i Sydafrika men också en ”hundra procent sann” rapport om Östergrens tid i Svenska Akademien. En tegelsten på 746 sidor att sjunka in i under ett jullov.

ANNONS

Översatta pärlor

Det långsamma livet av Abdellah Taïa (övers Håkan Lindquist och
Davy Prieur)
Mounir Rochdi är en homosexuell marockan med doktorsexamen i fransk 1700-talslitteratur. Efter ett vardagligt bråk med sin granne i Paris behandlas han plötsligt som ett hot mot nationen. En laddad roman om terrorlagarnas Frankrike – som belyser att landets devis om jämlikhet och broderskap haltar.

Modersmjölken av Nora Ikstena (övers Juris Kronbergs)
Ett starkt och ovanligt modersporträtt, där en mamma och en dotter berättar i omlott om vardagen i Lettland under de år då landet var ockuperat av Sovjetunionen. Det är också en inblick i hur ett auktoritärt och misogynt system slog hårt mot kvinnors frihet och drömmar.

Spänning

Sen for jag hem av Karin Smirnoff
I den tredje delen av Smirnoffs glesbygdsaction gör Jana Kippo upp med männen och våldet. Hon möter våldsamma fadersgestalter och hämnas på illasinnade ex. Men hon hittar också sina djupaste smärtpunkter. En trilogi med tre ovanliga bladvändare.

ANNONS

Rotvälta av Tove Alsterdal
Ådalspolisen Eira gör trafikkontroller och funderar över om mannen som hon stoppat är ett gammalt hångel eller inte. Riktigt komplicerat blir det när mordet hon utreder leder tillbaka till hennes nära och kära. Rotvälta är första boken i en ny serie och utsedd till årets bästa svenska deckare av Svenska deckarakademin.

Lustläsning

Dubbelporträtt av Agneta Pleijel
Den österrikiske konstnären och författaren Oscar Kokoschka kontrakteras för att måla ett porträtt av deckardrottningen Agatha Christie. De är båda motvilliga först, men snart inleds ett innerligt och uppriktigt samtal mellan de åldrande konstnärerna, om konsten och livet.

Kärlek och främlingskap av Theodor Kallifatides
En ömsint berättelse om Christo, som kommer till Sverige från Grekland som ekonomisk flykting. Han sliter på obekväma arbetstider och förblir länge ”greken”. Kallifatides skildrar med förlåtande blick hans väg ur främlingskapet mot gemenskap och kärlek, med innerliga betraktelser av det nya språket och det nya landets egenart.

Angelägna perspektiv

Dina händer var fulla av liv av Suad Ali
Den tidigare lyckliga gymnasieläraren i Mogadishu är nu deprimerad lokalvårdare i Sandviken. Ingen förstår traumat som hon bär på och rasisternas påhopp mildras inte av några kanelbullar. En angelägen roman om en kvinna som tvingats fly och om vad det gör med hennes liv.

Boken om min trädgård av Jamaica Kincaid (övers Niclas Nilsson)
Ett vanligt sätt för européerna att betrakta världen är att älska växter och hata människor, skriver Jamaica Kincaid i förordet till sin trädgårdsbok. Kincaid skriver om trädgårdens koloniala historia men också om egna och andras blomsterbäddar, allt utifrån en uppriktig och härlig passion.

Bärarna av Jessica Schiefauer
En pandemi har vänt upp och ner på hela världsordningen. Kvinnorna styr och de smittspridande männen sitter instängda i ”karantänerna”. I allt detta föds en dagsaktuell diskussion: hur ska vi egentligen leva?

Poetiskt

En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong (övers Andreas Lundberg)
En poetisk bästsäljare – som har kallats den nya stora romanen om Amerika. Magiskt språk och klarsynt blick om en vietnamesisk pojkes uppväxt som gay i en fattig arbetarstad, där ingen i familjen har råd med den amerikanska drömmen.

Meadowlands av Louise Glück (övers Stewe Claeson)
Var och en av Nobelpristagarens diktsamlingar har ett tydligt tema. Nyligen utkomna ”Meadowlands” handlar om en skilsmässa, där Penelopes väntan på Odysseus får bilda klangbotten. Louise Glück skriver om relationer och existensen med krass humor och glimrande klokskap.

Brev III av Emily Dickinson (övers Lena Karlin och Jonas Ellerström)
Emily Dickinsons person omgärdas av myter. Men i denna avslutande del av en trilogi om den betydande amerikanska poeten skildras hon i helfigur. Fullödigt om en poet som också hyllas av årets Nobelpristagare i litteratur.

Historiska djupdykningar

Medlöparna av Geraldine Schwarz (övers Jan Stolpe)
Hennes farföräldrar var ”vanliga människor” – men de stödde Hitler. Denna kunniga djupdykning visar hur ett helt samhälle hjälpte nazisterna att komma till makten i Tyskland. Boken går till botten med ett förflutet som delar av Europa fortfarande blundar för.

Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba
Samiska släktband slets av och renhjordar skingrades. Elin Anna Labba hörde talas om tvångsförflyttningarna i sin barndom, men först i vuxen ålder pusslar hon samman den förtigna historien, till ett viktigt och lärorikt vittnesmål.

Angelägna röster

Anonyma prestationister: En historia om stress av Adam Svanell
Alla som jobbar för mycket kan behöva läsa denna genomgång av vår relation till arbetet. Det är en initierad genomgång av Svanell, som också själv har blivit utbränd.

Det sjätte utdöendet av Elizabeth Kolbert (övers Jim Jakobsson)
Skrämmande men viktig läsning om tillståndet för djur och natur på vår planet, som är skriven med gott humör trots det allvarstyngda ämnet.

Om man älskar frihet av Nina Björk
Frihet används ofta som signalord och slagträ i den politiska debatten. Men vad avses egentligen med ordet? Nina Björk dissekerar skickligt de olika ideologiernas inställning.

Text: Elin Swedenmark/TT, Erika Josefsson/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL