Nordsken 2018, då i Skellefteå Kraft Arena. När evenemanget gör comeback (2020 års Nordsken ställdes in pga covid-19) blir det i Skellefteå centrum. Foto: Nordsken.

Nordsken får 4,5 miljoner av Skellefteå kommun – eventet tryggat 2021–2023

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Föreningen Nordskens vänner får ett årligt bidrag på 1,5 miljon för att de 2021–2023 ska arrangera Nordsken i Skellefteå, enligt beslut av kommunstyrelsen i Skellefteå. Eventet flyttas till Läslovet och nybyggda Sara Kulturhus.

– Vi har fått ett stort förtroende från Skellefteå kommun och kommer göra allt vi kan för att Nordsken ska få så stort genomslag som möjligt. Det kommer vara ett rejält arbete att omarbeta Nordsken för att passa mot kulturhuset och stadskärnan så det är skönt att vi redan nu kan komma igång med planering och rekrytering säger Nils Lundgren, ordförande för Nordskens vänner, i ett pressmeddelande.


ANNONS


Efter att arrangörerna tvingades ställa in Nordsken 2020 på grund av covid-19 kommer nu norra Skandinaviens största event för populärkultur tillbaka med full kraft och stora förändringar. Det tionde eventet i ordningen planerar nämligen att flytta både vad gäller datum och plats. För att minska risken för att pandemin återigen ska sätta käppar i hjulen så kommer eventet att förläggas till Läslovet (30 oktober–7 november, exakta datum är ännu inte klara), hösten 2021.

Det blir dessutom ny plats för arrangemanget, från arenan till Skellefteå centrum. På det viset behöver man inte ta hänsyn till idrottsaktiviteter på Skellefteå Kraft Arena (där ett av Sveriges bästa hockeylag huserar) – och kan samtidigt nyttja det nybyggda Sara Kulturhus, något som arrangörsgruppen hoppas kunna ge ett ordentligt lyft för både eventet och stadskärnan samt bidra till att ännu fler upptäcker Nordsken.

ANNONS

– Det känns fantastiskt att inleda detta samarbete med Nordsken och få visa upp Skellefteås nya kulturhus på det sätt det är tänkt att fungera, fyllt till brädden med kultur och kreativitet, säger Maria Ekberg Brännström, VD för Sara Kulturhus, i samma pressmeddelande.

Planerna är att Nordsken ska ta över ett antal av stadens centrala platser. På så sätt kan eventet färga in stora delar av centrum med kreativitet och glädje. Detta öppnar även upp för ett fördjupat samarbete med stadskärnans restauranger, hotell och butiker.

Nordsken kommer även fortsättningsvis ha ett stort fokus på populärkultur inom spel, film, litteratur och konst med inriktning mot fantasi och fantastiska världar. För att stärka värdet för näringslivet i allmänhet och Arctic Game Lab i synnerhet kompletteras även eventet med branschkonferenserna Arctic Game Conference och Fantastic Conference vilket lockar till sig världsartister och tunga internationella företrädare från spelindustrin och de kreativa näringarna.

Fakta om Nordsken

Nordsken har årligen arrangerats i Skellefteå sedan 2012 av den ideella SVEROK-föreningen Nordskens vänner och brukar hållas i maj under Kristi Himmelsfärd. På grund av covid-19 ställdes dock Nordsken 2020 in. Nordsken 2019 hade ca 10 000 unika besökare och ca 500 besökare till konferensen.

Sara kulturhus, en av världens högsta träbyggnader, öppnar den 8 september 2021 och blir då Skellefteås nya mötesplats för konserter, föreställningar, möten, utställningar, evenemang och kongresser. Sara kulturhus byggs för ständig förvandling med stora, öppna ytor som inspirerar till möten mellan människor i en välkomnande miljö.

Arctic Game Lab är en kommunalt driven organisation som arbetar med att stärka spelbranschen i norra Sverige. I detta arbete är Nordsken tillsammans med Arctic Game Conference den absolut främsta mötesplatsen för spelindustrin i norr och lockar besökare och utställare från hela världen. Nordsken sätter internationellt fokus på regionen under en hel vecka och har varit en starkt bidragande faktor till en rad affärer, etableringar och samarbeten inom industrin.

Fantastic Conference är ny konferens för de inom film-, tv-, litteratur-, vfx- och serieindustrin som arbetar med fantasivärldar och var tänkt att arrangeras redan 2020 med partners som Wahlströms och Bonniers Förlag. Fokuset för konferensen är att stärka den kreativa industrin i norden och att tillsammans med Arctic Game Conference skapa en plattform för branschöverskridande affärer.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Håkan Jenner skriver om människans livsberättande

När livet kläds i ord är en bok om livsberättande. Håkan Jenner skildrar i en reflekterande essä hur vi människor är engagerade i en ständig berättelse om vårt liv i världen. Händelser, möten, tankar och känslor – allt inarbetas i det som blir en livsberättelse. Och den personliga berättelsen blir inslag i andra berättelser, familje- och släktberättelser, men även i de stora kulturella berättelserna. Eller som det uttrycks i Peter Nilsons roman Äventyret (s. 39):

En människas liv, sade han [ärkeängeln Uriel] högtidligt, är en lång och invecklad berättelse, eller ett snår av berättelser, eller ett brottstycke ur en mycket större berättelse, eller kanske bara ett enda tecken i en väldig och oöverskådlig berättelse som aldrig upphör att berättas, så länge tid rinner.

Hur det ligger till, lite närmare bestämt, med människans berättande blir belyst i den här essän. Här ges en teoretisk inramning till livsberättande, sammanvävd med skönlitterära inslag och tänkares tankar.

Den har recenserats i Bibliotekstjänst/BTJ-häftet, nr 15/2020, där Helena Kubicek Boye skriver: ”Författaren är professor emeritus i pedagogik och hans essä kan utgöra en god grund för samtal kring berättandet som fenomen, men även som reflektionsmaterial på både individ- och gruppnivå. […] Det är en tänkvärd bok som väcker funderingar om att göra livet och dess förlopp begripligt.”

”En pärla till bok” skriver en läsare i en sms-kontakt. ”Jag stannade upp, tänkte och läste sedan vidare.” Det är en bok som berör!

(...) Läs hela artikeln »