ANNONS

Nordsken får 4,5 miljoner av Skellefteå kommun – eventet tryggat 2021–2023

Nordsken 2018, då i Skellefteå Kraft Arena. När evenemanget gör comeback (2020 års Nordsken ställdes in pga covid-19) blir det i Skellefteå centrum. Foto: Nordsken.

Föreningen Nordskens vänner får ett årligt bidrag på 1,5 miljon för att de 2021–2023 ska arrangera Nordsken i Skellefteå, enligt beslut av kommunstyrelsen i Skellefteå. Eventet flyttas till Läslovet och nybyggda Sara Kulturhus.

– Vi har fått ett stort förtroende från Skellefteå kommun och kommer göra allt vi kan för att Nordsken ska få så stort genomslag som möjligt. Det kommer vara ett rejält arbete att omarbeta Nordsken för att passa mot kulturhuset och stadskärnan så det är skönt att vi redan nu kan komma igång med planering och rekrytering säger Nils Lundgren, ordförande för Nordskens vänner, i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Efter att arrangörerna tvingades ställa in Nordsken 2020 på grund av covid-19 kommer nu norra Skandinaviens största event för populärkultur tillbaka med full kraft och stora förändringar. Det tionde eventet i ordningen planerar nämligen att flytta både vad gäller datum och plats. För att minska risken för att pandemin återigen ska sätta käppar i hjulen så kommer eventet att förläggas till Läslovet (30 oktober–7 november, exakta datum är ännu inte klara), hösten 2021.

ANNONS

Det blir dessutom ny plats för arrangemanget, från arenan till Skellefteå centrum. På det viset behöver man inte ta hänsyn till idrottsaktiviteter på Skellefteå Kraft Arena (där ett av Sveriges bästa hockeylag huserar) – och kan samtidigt nyttja det nybyggda Sara Kulturhus, något som arrangörsgruppen hoppas kunna ge ett ordentligt lyft för både eventet och stadskärnan samt bidra till att ännu fler upptäcker Nordsken.

– Det känns fantastiskt att inleda detta samarbete med Nordsken och få visa upp Skellefteås nya kulturhus på det sätt det är tänkt att fungera, fyllt till brädden med kultur och kreativitet, säger Maria Ekberg Brännström, VD för Sara Kulturhus, i samma pressmeddelande.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

Planerna är att Nordsken ska ta över ett antal av stadens centrala platser. På så sätt kan eventet färga in stora delar av centrum med kreativitet och glädje. Detta öppnar även upp för ett fördjupat samarbete med stadskärnans restauranger, hotell och butiker.

ANNONS

Nordsken kommer även fortsättningsvis ha ett stort fokus på populärkultur inom spel, film, litteratur och konst med inriktning mot fantasi och fantastiska världar. För att stärka värdet för näringslivet i allmänhet och Arctic Game Lab i synnerhet kompletteras även eventet med branschkonferenserna Arctic Game Conference och Fantastic Conference vilket lockar till sig världsartister och tunga internationella företrädare från spelindustrin och de kreativa näringarna.

Fakta om Nordsken

Nordsken har årligen arrangerats i Skellefteå sedan 2012 av den ideella SVEROK-föreningen Nordskens vänner och brukar hållas i maj under Kristi Himmelsfärd. På grund av covid-19 ställdes dock Nordsken 2020 in. Nordsken 2019 hade ca 10 000 unika besökare och ca 500 besökare till konferensen.

Sara kulturhus, en av världens högsta träbyggnader, öppnar den 8 september 2021 och blir då Skellefteås nya mötesplats för konserter, föreställningar, möten, utställningar, evenemang och kongresser. Sara kulturhus byggs för ständig förvandling med stora, öppna ytor som inspirerar till möten mellan människor i en välkomnande miljö.

Arctic Game Lab är en kommunalt driven organisation som arbetar med att stärka spelbranschen i norra Sverige. I detta arbete är Nordsken tillsammans med Arctic Game Conference den absolut främsta mötesplatsen för spelindustrin i norr och lockar besökare och utställare från hela världen. Nordsken sätter internationellt fokus på regionen under en hel vecka och har varit en starkt bidragande faktor till en rad affärer, etableringar och samarbeten inom industrin.

Fantastic Conference är ny konferens för de inom film-, tv-, litteratur-, vfx- och serieindustrin som arbetar med fantasivärldar och var tänkt att arrangeras redan 2020 med partners som Wahlströms och Bonniers Förlag. Fokuset för konferensen är att stärka den kreativa industrin i norden och att tillsammans med Arctic Game Conference skapa en plattform för branschöverskridande affärer.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL