Roald Dahls familj ber om ursäkt för judehat

Roald Dahl fotograferad 1989. Foto: Inge Gjellesvik/NTB/TT.

Roald Dahls familj ber om ursäkt för den antisemitism som författaren gav uttryck för under sin levnad.

Familjens ursäkt har publicerats på författarens officiella hemsida, skriver The Guardian.

Den brittiske författaren och norskättlingen dog 1990 och är känd för böcker som ”Kalle och chokladfabriken” och ”Den fantastiska räven”. I skuggan av sitt skrivande uttalade han dock flera gånger antisemitiska åsikter.

The Guardian refererar bland annat vad Dahl sade i en intervju 1983 med den brittiska tidskriften New Statesman: ”Det finns ett drag i den judiska karaktären som provocerar fram fientlighet, kanske är det ett slags brist på generositet mot icke-judar”.

”Dessa fördomsfulla yttranden är obegripliga för oss och står i kontrast till den man vi kände och de värderingar som finns i hjärtat av Roald Dahls berättelser, som har gjort ett positivt avtryck på generationer av unga människor”, skriver familjen och Roald Dahl Store Company.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL