Roald Dahl-museum erkänner författarens rasism

Roald Dahls efterlevande bad om ursäkt för författarens antisemitiska uttalanden redan för drygt två år sedan. Arkivbild: Inge Gjellesvik/NTB.

Roald Dahl-museet i Buckinghamshire erkänner och fördömer författarens rasism och antisemitism. I ett uttalande på museets hemsida beskrivs Roald Dahls rasism som ”obestridlig och outplånlig”, skriver The Guardian.

Uttalandet kommer mer än två och ett halvt år efter att Road Dahls efterlevande bad om ursäkt för författarens antisemitism. Museet ligger i Roald Dahls gamla hemort, Great Missenden. I uttalandet som också ska sättas upp vid entrén beskrivs Dahl som en motsägelsefull person som ibland kunde vara ovänlig och som också ”skrev och sade antisemitiska saker om judiska personer”.

Roald Dahl, författare till böcker som Stora vänliga jätten och Kalle och chokladfabriken, dog 1990. I en intervju i New Statesman 1983 påstod han bland annat att ”det finns ett drag i den judiska karaktären som framkallar fientlighet”.

Museet fördömer den brittiske författarens rasism och berättar att man sedan 2021 arbetat tillsammans med judiska organisationer i Storbritannien för att verksamheten ska blir mer välkomnande gentemot besökarna. Personalen har utbildats samtidigt som man utvecklat undervisningsmaterial för skolor.

Samtidigt som museet förklarar Roald Dahls rasism som obestridlig hoppas man kunna använda Dahls kreativa arv till att göra nytta.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel tidpunkt för ursäkten från Roald Dahls efterlevande.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,