Tolv författare skriver nya Roald Dahl-noveller

Författaren Roald Dahl. Foto: INGE GJELLESVIK/NTB/TT

Nästan 35 år efter sin död är Roald Dahl åter i ropet. Nyligen kom filmen ”Wonka” och nu ges flera nyskrivna historier ut, baserade på barnboksförfattarens figurer.

Det är tolv nya historier som skapas av etablerade författare. Böckerna kommer att ges ut under det närmaste året och även som novellsamling. Tanken är inte att försöka imitera Roald Dahls författarskap utan att hitta på egna historier utifrån grundmaterialet, skriver BBC.

Bland annat ska den brittiske radiostjärnan Greg James, som leder BBC:s populära morgonshow i kanalen Radio 1, skriva en ny novell baserad på Dahl-berättelsen ”Herr och fru Snusk”, tillsammans med sin forne radiokollega Chris Smith. Duon har tidigare gett ut egna barnböcker.

Sedan Netflix 2021 köpte rättigheterna till Roald Dahls barnböcker har strömningsjätten ansträngt sig för att göra hans historier tillgängliga för en ny och yngre publik. I fjol kom filmen ”Wonka”, en musikal baserad på ”Kalle och chokladfabriken”, Roald Dahls mest kända bok.

Roald Dahls böcker har sålts i 300 miljoner exemplar och översatts till 65 språk. Han avled 1990.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.