Bookerpriset 2020 till Douglas Stuart – debutromanen Shuggie Bain på svenska till våren

Douglas Stuart - Bookerpriset 2020
Skotsk-amerikanska författaren Douglas Stuart vinner Bookerpriset 2020 för sin debutroman Shuggie Bain. Foto: Clive Smith (Pressbild)

Bookerpriset 2020 går till den skotsk-amerikanska författaren Douglas Stuart för debutromanen Shuggie Bain som släpps på svenska av Albert Bonniers förlag i mars 2021.

Tidigare i höst har både longlisten och shortlisten till Bookerpriset presenterats. En del överraskades av att Hilary Mantel (som vunnit priset två gånger tidigare) hamnade utanför den korta listan.

Idag offentliggjordes vinnaren av The Booker Prize 2020, och valet föll på den skotsk-amerikanska debutanten Douglas Stuart, född och uppvuxen i Glasgow men numera bosatt i USA (han har både brittiskt och amerikanskt medborgarskap).

Han får priset för sin debutroman Shuggie Bain som redan hyllats som en framtida klassiker. Den är baserad på hans egen barndom och uppväxten i Glasgow på 1980-talet med en mamma som kämpade med missbruk. Han är egentligen modedesigner och började skriva på fritiden för tio år sedan. Stuart har tillägnat sin mor boken, hon dog av alkoholism när han var sexton år gammal, skriver The Bookseller.

Douglas Stuart har berättat att trettio förläggare tackade nej till manuset innan förlaget Picador (ett imprint till Pan Macmillan) nappade och gav ut boken.

Förutom äran får han 50 000 pund (motsvarande 570 000 kronor) i prispengar. Stuart skriver nu på sin andra roman med titeln Loch Awe.

Shuggie Bain kommer ut på svenska i mars 2021, på Albert Bonniers förlag som beskriver den så här: Douglas Stuarts Bookernominerade debutroman SHUGGIE BAIN är en berättelse om klass och kärlek. Den har fått ett storartat mottagande och jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. ”En debut som känns som ett mästerverk”, skrev Washington Post.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL