ANNONS

Mångfald i Bookerpris-nomineringar – Mantel utanför den korta listan

Från vänster: Avni Doshi, Tsitsi Dangarembga, Douglas Stuart, Maaza Mengiste, Diane Cook och Brandon Taylor. Pressbild: Booker Prize Foundation/TT.

Fyra av sex författare på den korta nomineringslistan till Bookerpriset är personer med annan hudfärg än vit. Aldrig tidigare har urvalet varit så diversifierat. Men det som förvånar flest är att Hilary Mantel inte finns med på listan.

De nominerade till årets Bookerpris är Avni Doshi, Tsitsi Dangarembga, Douglas Stuart, Maaza Mengiste, Diane Cook och Brandon Taylor. Alla utom Tsitsi Dangarembga och Maaza Mengiste är debutanter och förutom Dangarembga är samtliga amerikanska medborgare, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Faktumet att storfavoriten Hilary Mantel inte kom med i det slutliga urvalet förvånar många kritiker. Del tre i hennes bokserie om Thomas Cromwell, Spegeln och ljuset har precis givits ut på svenska. De två tidigare, Wolf hall och För in de döda har båda belönats med Bookerpriset.

– Ingen tilldelas Bookerpriset på grund av vem den är. En bok väljs ut för det den förmedlar, säger Gaby Wood, chef för Booker Prize Foundation, som står bakom priset.

Det prestigefyllda brittiska litteraturpriset har delats ut sedan 1969 och tilldelas varje år den författare som enligt juryn har gett ut den bästa romanen med engelska som originalspråk, oavsett författarens nationalitet. Prissumman är på 50 000 pund (ungefär 565 000 kronor).

Förra året tilldelades två författare priset, trots att det egentligen går emot reglerna. Den kanadensiska författaren Margaret Atwood fick priset för ”Gileads döttrar” och den brittiska författaren Bernardine Evaristo för ”Girl, woman, other”.

Text: Ann Edliden/TT

Fakta: Nominerade till Bookerpriset 2020

Diane Cook: The new wilderness

Tsitsi Dangarembga: This mournable body

Avni Doshi: Burnt sugar

Maaza Mengiste: The shadow king

Douglas Stuart: Shuggie Bain

Brandon Taylor: Real life

Boktuggs notering: Ingen av de sex nominerade titlarna finns idag i svensk översättning, eller har aviserats för utgivning de närmsta månaderna. Flera av författarna är dock tidigare utgivna på svenska så helt osannolikt är det väl inte att några av dem – framför allt vinnaren – kommer hit.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se