Tone Schunnesson om sin nya roman: Ett ”fuckin’ failure” med rätt att leva

Tone Schunnesson med ny roman.
"Jag har alltid varit fascinerad av det här som ser ut som ett riktigt liv men är fiktion", säger Tone Schunnesson. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Bibbs, misslyckad influerare, har blivit känd för sin taktlöshet. Nu har hon sålt ut allt – utom möjligen röven. I sin nya roman porträtterar Tone Schunnesson en människa som låtit marknaden ta kommandot även över sitt innersta.

Det är svårt att tycka om Bibbs. När pojkvännen Baby kastar ut henne, står hon bokstavligen på gatan, utan lägenhet och skyddsnät men fortfarande med en ansenlig skara följare på Instagram. För att behålla deras intresse och engagemang – Bibbs absolut enda men också tynande kapital – skriver hon ett inlägg där hon förklarar att det är hon som har lämnat Baby och att han har våldtagit henne. Hon ljuger utan betänkligheter.

Är inte den här romanen en studie i uselhet? Tone Schunnesson skrattar men protesterar.

– För mig är det inte det. För mig är det här en person som är en kvart från att förlora allt, och det gör henne helt desperat. Jag tänker mig mer att det är en studie av en ensam människa som med näbbar och klor slåss för det sista hon har. Hon vill inte kännas vid det, men för henne är det här en kamp om livet.

Drogdagbok

”Generationsromaner på gränsen” lyder titeln på det strömmade seminarium som Tone Schunnesson medverkar i på årets bokmässa. Debutromanen ”Tripprapporter” från 2016 handlade om en rastlös ung kvinna som knarkar sig runt jorden och skriver drogdagbok.

Bibbs skulle kunna vara hennes storasyster, framhåller Schunnesson, en ensam person som upplever sig som svår att älska och som lever i en usel relation utan skyddsnät, utbildning, familj eller riktiga vänner.

Båda är desperata men också tjurskalliga personer som inte kan inordna sig i samhällets krav, framhåller Schunnesson. I bakhuvudet hade hon sin fascination för krackelerade kändisar som Lindsay Lohan och Britney Spears och deras offentliga ensamhet.

– Jag dör för dem. Det är som att jag vill säga till de här kvinnorna. ”ni är inte svåra att älska, bara för att ni inte blir älskade – JAG älskar er”. Jag tänker att det är en mänsklig erfarenhet – att vara så nära undergången men att inte gå med på den lägesbeskrivningen.

TT: Du ville aldrig göra Bibbs god?
– Nej, de här kvinnorna är inte goda, inte eftersträvansvärda men de visar att det går att vara ett fuckin’ failure och vara kvinna, att leva och ha rätt till ett liv utan att vara något duktigt eller härligt.

Nästa hyra

Men ”Dagarna, dagarna, dagarna” – som romanen heter – handlar också om ett arbetsliv utan anställningstrygghet där människors framtidsperspektiv aldrig är längre än till nästa hyra.

– Jag tror att många kan känna igen sig i själva gigekonomin, de som kör Uber, som lever ur hand i mun, dag för dag. Det tror jag har gjort Bibbs hårdare och mer oförskämd än vad hon skulle ha varit i ett annat sammanhang, säger Tone Schunnesson.

Hon tar dem som jobbar med att hämta elsparkcyklar som exempel.

– De måste hyra egen skåpbil och köra runt på nätterna. Sedan laddar man elcyklarna hemma i den egna lägenheten och kör ut dem. Vilket jävla yrke att göra det natt efter natt, den sortens ekonomi och den sortens arbetsmarknad förändrar vilka vi är, i själen!

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Opererad rumpa

Tone Schunnesson följer tidiga influerare som Isabella Löwengrip och Kenza. Den ständigt pågående dokusåpan ”Jocke & Jonna” däremot klarar hon inte av. ”Har de kontroll över vad de håller på med?” frågar hon retoriskt.

För vad gör det med en människa att sälja sin egen smak, sina minnen och relationer? Det var frågan som uppehöll henne när hon funderade över Bibbs. Tone Schunnesson förberedde sig genom att läsa plastikkirurgitrådar där kvinnor postar bilder på sina opererade rumpor. De spenderar tusentals kronor på mer eller mindre lyckade försök att flytta fett till skinkorna och låter sina följare vara med om utvecklingen.

– Jag tror att Bibbs blivit som hon blivit för att hon är på en marknad där hon är produkten.

Just där uppvisar Bibbs å andra sidan en häpnadsväckande cynism och kompetens. Men hur många är inte, likt Bibbs, bättre på att berätta den förföriska historien om sig själva än att leva sina liv?

– Jag tänker att vi lever i den tid där man ska framställa sig själv, både i arbetslivet och i sociala medier och på Tinder. Och det krävs en mycket mer enhetlig bild av en person när man ska sälja den, än vad man är i verkligheten.

Text: Erika Josefsson/TT

Ny bok av Tone Schunnesson

Dagarna, dagarna, dagarna

Dagarna, dagarna, dagarna

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-09-23
  • ISBN: 9789113102566
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Tone Schunnesson

Född: 1988.

Uppväxt: I Malmö. Började skriva dagbok och dikter tidigt. Läste massor: ”Jag kan tänka tillbaka på slukaråldern som den bästa tiden i mitt liv: det finns inget som boken.”

Bakgrund: Biskops Arnös författarlinje, skriver just nu klart sin c-uppsats i estetik på Södertörns högskola.

Sysselsättning: Författare, dramatiker, medlem i ”Babels” författarpanel i SVT.

Bor: I Stockholm.

Familj: ”Ja.”

Aktuell: Med den nya romanen Dagarna, dagarna, dagarna.

Bok som har förändrat mitt liv: ”’Queer’ av William S Bourroghs. Den gjorde att jag skrev den här boken och varenda bok man skriver är en erfarenhet som förändrar ens liv.”

Tittar på: ”I may destroy you”, miniserie på HBO, som handlar om en tjej som blir våldtagen. ”Den är gjord på ett helt nytt sätt, jag rekommenderar den verkligen.”

Framtidsplan: Ska skriva en pjäs.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL