ANNONS

Berättelsen om Skogsmulle moderniseras i ny barnbok

I augusti 2020 släpps en ny sagobok om Skogsmulle. Foto: Daniel Ohlsson

Egmont släpper i ett samarbete med Friluftsfrämjandet barnboken Skogsmulle och den röda fjädern, en moderniserad version av den klassiska berättelsen om Skogsmulle.

Figuren Skogsmulle skapades 1957 av Gösta Frohm, dåvarande friluftsdirektör på Friluftsfrämjandet. Nu gör Friluftsfrämjandet en nysatsning på Skogsmulleverksamheten med målet att introducera Skogsmulle för en ny generation.

ANNONS

En del i detta är sagoboken Skogsmulle och den röda fjädern som ges ut i samband med Egmont Publishing. Manuset är skrivet av Katarina Oldenburg, projektledare på Egmont, och bilderna är tecknade av illustratören Lars Bällsten.

– Det har varit oerhört inspirerande och en stor ära att få ge nytt liv åt denna klassiska och folkkära berättelse. Vi har tagit fasta på Friluftsfrämjandets värdeord ”lust” och ”kunskap”, och den uttalade ambitionen att Skogsmulleverksamheten ska göra barnen medupptäckande och medundersökande, när vi bearbetade den gamla sagan. Vi hoppas att den nya berättelsen skapar ett intresse för barnen att själva ge sig ut på äventyr i skogen och kanske försöka hitta ledtrådarna till väderstrecken, säger Katarina Oldenburg.

Boken är en moderniserad version av den klassiska berättelsen om hur Skogsmulle föddes och fick sina kläder, och tillsammans med sina vänner Sten och Anna ger sig Skogsmulle ut på äventyr i skogen. Små inslag av pysseluppgifter för läsaren varvas med spännande kunskap om hur man kan ta ut väderstrecken. Läsarna bjuds in till att bli små skogsdetektiver och upptäcka saker i naturen som man kanske inte har tänkt på tidigare. 

– Trots att det är 63 år sedan Skogsmulle skapades så är han mer aktuell än någonsin. De värden Skogsmulle står för är tidlösa. Men hur han ser ut och hur han pratar har inte varit lika tidlöst. Skogsmulle behövde helt enkelt välkomnas in i 2020 med ett nytt utseende och språk, och med nya lustfyllda berättelser, säger Lisa Larsson, verksamhetschef på Friluftsfrämjandet.

Skogsmulle kännetecknas bland annat av sin vita näverhatt med lingonfärgad orrfjäder och svansen som han städar upp i naturen med. Hans motto är Var rädd om naturen.

Friluftsfrämjandets Skogsmulleverksamhet riktar sig till barn som är 4–6 år gamla, men liknande verksamhet finns även för både äldre och yngre barn.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL