Ny Bamsesaga släpps exklusivt på Readly som satsar på ljudartiklar

Västeråsbon och den före detta lågstadieläraren, Gunvor Åhlberg, tog hem förstapriset i höstens stora högläsningstävling med Bamse. Hon har nu läst in Bamsesagan ”Också små vänner är bra” finns tillgänglig exklusivt på Readly i tre månader. Foto: Egmont.

Gunvor Åhlberg är den första kvinnan som får göra Bamses röst. Igår släpptes den nya ljudsagan – exklusivt på Readly, som därmed ger sig in i kampen om ljudkonsumenterna med vad de kallar ”ljudartiklar”.

Som lärare, mamma och mormor har Gunvor Åhlberg hållit i otaliga högläsningsstunder med skolelever, barn och barnbarn genom åren. Men att högläsa en Bamsesaga i en professionell ljudstudio var något alldeles extra, även för en garvad högläsare som Gunvor.

– Det känns otroligt hedrande och roligt att ha fått spela in en saga med Bamse. Det var lite nervöst i början, men jag bestämde mig för att låtsas att jag läste för en grupp barn och då var det bara kul, säger Gunvor Åhlberg, vinnare av Bamses högläsningstävling, i ett pressmeddelande.

Under höstlovet utlyste Readly och Bamsetidningen en högläsningstävling där hela landet fick möjlighet att tävla om att spela in en officiell Bamsesaga. I tuff konkurrens med flera hundra medtävlande var det till slut Gunvor Åhlberg, 66 år från Västerås, som lyckades få juryn på fall med sitt inlevelserika och betagande högläsningsbidrag.

– Gunvor har en väldigt behaglig, varm och vänlig röst. Hon talar tydligt och med fin inlevelse. Man kan höra att hon är en passionerad högläsare och hennes sätt att läsa lyfter Bamseberättelsen till en ny nivå. Gunvor är helt enkelt en väldigt värdig vinnare, säger jurymedlemmen och Bamsetidningens chefredaktör Charlotta Borelius.

Readly lanserar ”ljudartiklar”

Bamsesagan ”Också små vänner är bra” finns tillgänglig exklusivt på Readly i tre månader, från och med den 17 december.

Under 2020 har Readly lanserat och testat ett antal ljudfilsformat på den engelska marknaden, och Bamsesagan uppläst av Gunvor Åhlberg blir nu den första som lanseras i Sverige.

– Att uppmuntra barn till att läsa mer genom spännande tävlingar och engagerande innehåll i nya former är något vi arbetar med ständigt. Därför ser vi extra mycket fram emot att släppa Gunvors inläsning av Bamsesagan som den första svenska ljudartikeln på Readlys plattform tillsammans med Bamsetidningen, säger Daniel Hamrin, Head of Content Nordics, Readly.

Analys: Vad innebär det för bokbranschen att Readly ger sig in på ljud? Är det en utmanare till Storytel (som äger Ztory, en konkurrent till Readly) eller barnbokstjänster som exempelvis Boksnok som tog in 3 Mkr i nytt kapital nyligen?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.