ANNONS

Måns Wadensjö tilldelas Bernspriset 2019

Svenska PENs Bernspris 2019 tilldelas författaren Måns Wadensjö för hans skildringar av Stockholm som mötesplats, arbetsplats och socialt projekt.

”Författarens lågmälda gestaltningar av människorna och miljöerna gör staden synlig inifrån på ett nytt sätt”, lyder en del av motiveringen.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Måns Wadensjö, född 1988, debuterade 2009 med romanen Förlossningen, en roman som skildrar arbetet på en förlossningsavdelning. Sedan dess har han gett ut tre böcker: ABC-staden, som handlar om Vällingbys framväxt; Människor i Solna, en uppväxtskildring och kollektivroman som utspelar sig i Stockholmsförorten Solna under några år på nittiotalet; Monopolet, där återigen arbetsplatsen står i fokus med Systembolaget som scen.

– Nästan varje dag går jag förbi bysten av August Blanche på Karlavägen, med inskriften ’Stockholmslivets skildrare’ på portalen ovanför. Jag har inte läst Blanche, men varje gång har jag liksom känt ett styng av avundsjuka – för frågar du mig så är Stockholmsskildrare nästan det finaste man kan få höra om ett författarskap, säger Måns Wadensjö i ett pressmeddelande.

Bernspriset tilldelas en ”Stockholmsskildrare” som med konstnärliga medel visat nya sidor av stadens liv. Priset instiftades 1963 av poeten och dåvarande ordförande i Svenska PEN Johannes Edfelt och dennes bror Arne Edfelt, som då var direktör för Berns restauranger i samband med Berns 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. 

Tidigare pristagare är bland annat Per Anders Fogelström (1964), Alexandra Pascalidou (2002), Sara Stridsberg (2015) och Förenade Förorter (2018).

ANNONS

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se